#ingatlanbazár

2021.03.25. 11:24

Az árak elszaladtak, a vevők azonban nem

Az elmúlt 4-5 évben megduplázódtak az építőanyagárak és a kivitelezői költségek; ma már szinte luxusnak számít az építkezés. Most újabb drasztikus áremelés zajlott le az építőanyagok piacán.

delmagyar.hu

Társasház. Sokaknak jelentett könnyebbséget a moratórium. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Manapság egy átlagos családi ház – telekkel együtt – tokkal-vonóval 80-100 millió forintból épül fel, ennek oka egyértelműen az emelkedő építőanyag-
árakban keresendő. Bár év elején a gyártóknak köszönhetően egyébként is megindulnak az árak felfelé, átlagosan 5-10 százalékkal, idén a szokottnál nagyobb mértékben valósul ez meg. A fürgébb vásárlók jártak jól, akik még tavaly olcsóbban beszerezték az idei építkezéshez szükséges anyagokat.

Leginkább az EPS-hőszigetelők drágulnak, mintegy 40 százalékkal. A gyártók alapanyag-beszerzési nehézségekkel küzdenek, ami világpiaci tendencia. A betonacélért novemberhez képest 30-40 százalékkal többet fizetnek a gyártók: novemberben 170 forint volt kilója, most 250, ott is elszaladtak az árak. Így a gipszkartonozáshoz szükséges profilok árait is emelték a gyártók. A többi gyártónál átlagosan 5-10 százalék áremelés realizálható. A tégla 8, a cserép 7-8, a tetőtéri ablak 3-4, a cement 4, a betonalapú termékek, térkövek, zsalutéglák 5-8, a vakolatok 5 százalékkal kerülnek többe – mondta Mahler Ferenc, az Első Beton Kft. kereskedelmi üzletágvezetője.

Az áremelkedés egyrészt a már említett globális alapanyaghiánynak köszönhető – leginkább a műanyag és vas vonatkozásában –, másrészt a kormány családtámogató intézkedései – köztük az otthonfelújítási támogatás, a babaváró hitel – bírnak keresletnövelő hatással. De az is kiemelendő ok, hogy 2021-től csakis közel nulla energiaigényű, legalább 25 százalékban megújuló energiaforrással rendelkező épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, ez pedig jelentősen növeli az építkezés költségeit.

Az állami támogatásokra fogja jó forgalmát a szentesi Mélykúti Ferenc, akinek jól indult az éve. A Házszépítő Bolt ügyvezető-tulajdonosa elmondta, bár az árak 10-15 százalékkal megugrottak – például a csempék, szaniterek –, a felújítani, építkezni vágyókat ez nem tartja vissza a vásárlástól. Sok a fiatal vevő, aki babaváró hitelre vásárol, többen az otthonfelújítási támogatás miatt költekeznek.

– Az áremelkedés okát az üzemanyagárak folyamatos emelkedésében, illetve a forint alakulásában is látom, ami hat az építőanyagárakra és termékekre, hiszen az importáru zömében teherautón jut be az országba – mondja Mélykúti Ferenc, aki főleg szaniterek, csempék, burkolatok forgalmazásával foglalkozik, ezek egy részét külföldről szerzi be. A járvány ellenére a külföldi építőipari termékek változatlanul elérhetőek, de nem kizárt, hogy olykor kicsit lassabban érkezik meg a szállítmány a hazai forgalmazóhoz – például a határon történő átjutás miatt. Hozzáteszi, nemcsak a termékek drágultak tavaly óta, az építőiparban dolgozó szakemberek díjai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!