Jegyzet

2019.04.26. 09:00

Vízmilliomosok

JEGYZET - "Előfordulhat, hogy dédunokáink úgy kereskednek majd a vízzel, mint most az arabok az olajjal."

Timár Kriszta

Belegondolva – miközben teljesen jó, és örülünk neki – kicsit sajnálatos, hogy hatalmas találmányként és beruházásként kell bejelenteni, hogy ezentúl néhány intézmény területén összegyűjtik majd az esővizet a városban. Tulajdonképpen miért nem tesszük ezt már nagyon régen? – merült fel bennem a kérdés. Emlékszem, még gyerekkoromból, hogy a kiskertekben, ahová a panellakók időnként kiszabadultak, hogy kicsit természetközelben lehessenek, szinte mindenhol láttam vizeshordókat. Értem én, az nem egy modern megoldás, de a célnak teljesen megfelelt. 


Miközben manapság az esővizet a csatornák nyelik el a nagyvárosokban, hatalmas mennyiségű ivóvizet locsolnak szét a parkokban, köztereken, hogy a növényzet ne száradjon ki. De hogy még abszurdabb legyen a helyzet, ivóvizet használunk a vécé leöblítésére is. Hihetetlen mértékű pazarlás, amit mi a világ ezen felén csinálunk, miközben máshol alapvető létfenntartáshoz sincs elegendő mennyiségű tiszta víz. 


Persze amíg van bőven, talán fel sem tűnik. Magyarország víznagyhatalom, de mint tudjuk, a legsikeresebbek sem lennének ma már milliomosok, ha két kézzel dobálnák ki a húszezreseket az ablakon. Nekünk is fel kellene ismerni, hogy erre a vagyonunkra vigyázni kellene, mert lehet, hogy mi most jókat pancsolunk a gomba módra szaporodó fürdőkben, de könnyen előfordulhat, hogy dédunokáink úgy kereskednek majd a vízzel, mint most az arabok az olajjal. Persze csak ha marad még belőle. Az esővíz összegyűjtése az ehhez vezető úton csupán kis lépés, de mint tudjuk, mindent el kell kezdeni valahol.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!