Kecskemét és környéke

2011.10.08. 21:04

Állati világnap: négylábú kedvencek Mekkája

Kecskemét – Csaholástól volt hangos a széchenyivárosi vízműdomb környéke. Az állatok világnapja alkalmából gazdi és kedvence állati programokon vehetett részt a Mentsvár és a Menhely az Állatokért Alapítvány, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztálya jóvoltából.

Major Stella

A kapun belépve Bendegúz szalad oda hozzánk, farkincáját csóválva fogad minket. A gazdija által csak Beninek becézett keveréket egy magára valamit is adó kecskeméti kutyatulajdonosnak biztosan nem kell bemutatni (az ötéves négylábú tavaly a Malomban osztogatott szórólapot, és gyűjtött össze 2 millió forintot menhelyen élő társainak – a szerk.), de már szalad is tovább. Amilyen kedvesen fogadott minket, most legalább olyan morcosan ugatja meg az állatorvost. „Beni, most nem azért jöttem, hogy megvizsgáljalak, megnyugodhatsz." – mondja [namelink name="Mező Tibor"], és előbb-utóbb Beni is megnyugszik, de fél szemmel azért továbbra is szemmel tartja a dokit.

Állatok világnapja - Csaholástól volt hangos a vízműdomb környéke - KÉPGALÉRIA

Mit tegyünk, ha támad a kutya?

- tegyünk magunk elé valamilyen tárgyat (táska, esernyő)!
- álljunk meg egyhelyben!
- legyünk mozdulatlanok!
- ne fussunk!
- ha elesnénk, azonnal keljünk fel!
- ne nézzünk a kuyta szemébe!
- ne sikítsunk, inkább ordítsunk rá az állatra!A Mentsvár és a Menhely az Állatokért Alapítvány, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztálya által szervezett rendezvényre gazdit és kedvencét egyaránt várták a szervezők, de olyannal is találkoztunk, aki kutyus nélkül érkezett, viszont a közeljövőben szeretne egyet. – Pár hónap múlva költözünk kertes házba, és szeretnénk egy középtermetű kutyust. Konkrét elképzelésünk nincs, a lényeg, hogy kedves jószág legyen, és a gyerekeknek sok örömet szerezzen. A panellakásban egyelőre hörcsöggel gyakorlunk – tudjuk meg Tormási Anitától, aki két kisfiával érkezett, ahogy ők mondják, kutyanézegetőbe.

– Itt a helyszínen négy kutyust: egy közép uszkárt, egy tacskót és két keveréket lehet örökbe fogadni. A hímek ivartalanítottak. A leendő gazdinak csak az oltásokat és a mikrochipet kell kifizetnie. Ezek az állatok közel fél évet töltöttek a menhelyen. Nehéz megmondani, hogy egy-egy kutya milyen gyorsan talál új gazdira, sokan fajtiszta négylábút szeretnének, mások inkább a keverékeket választják, mert sokkal ellenállóbbak – meséli [namelink name="Szabó Attila"], az Alapítvány egyik ebrendésze, akinek Füles nevű husky kutyusa egy 2007-es mentésből való. – Az autópályán találtunk rá, elütötték. Előtte vasvillával szurkálták meg a hátát, és kiszúrták az egyik szemét. Az átélt kínzás ellenére az első perctől kezdve nagyon barátságos kutya, mindenfelé: beteg gyerekekhez és idősek otthonába járunk vele – mondja a büszke gazdi.

Állatok világnapja - Csaholástól volt hangos a vízműdomb környéke - KÉPGALÉRIA


[namelink name="Bozsó Ágnes"] őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának főelőadója arra hívja fel a figyelmünket, hogy Magyarországon rengeteg az állatkínzás. – Sajnos, nem szokatlan, hogy fiatalkorúak kínoznak meg egy állatot. Fontos, hogy már kisgyermekkorban tudatosítsuk a gyerekekben, hogy felelősek vagyunk az állatokért – mondja az őrnagy. A rendezvényen azt is megtekinthettük, hogyan nyomoz egy igazi nyomkereső kutya, és miként tesz ártalmatlanná egy bűnözőt. Kreol mellett mindenki jobban teszi, ha becsületesen viselkedik, hiszen nem marad sokáig szabadlábon, ha egyszer szagot fog a kutya. A kecskeméti négylábú nyomozókról készült anyagunkat itt olvashatja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!