Kecskemét és környéke

2009.08.24. 12:27

Fogathajtó-vb: ellopták a magyar aranyérmeket

Kecskemét – Nemcsak én hibáztam, megbüntetett a sors – értékelt a delmagyar.hu-nak Lázár Zoltán, akit az akadályhajtás előtt egy technikai malőr zökkentett ki ritmusából, végül egyéniben harmadik, csapatban második lett a kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Gyöngyösi Balázs

Végre elállt az eső. Vasárnap délután, pontban fél ötkor nyitott is a VIP-terasz, a hófehér abrosszal borított asztal körül a bíbor színű kárpitos székek előbújtak a védőfólia alól. A „Very Important Person"-nak becézett gazdagok és szépek azonban csaknem szállingóztak, pedig volt mit nézni.

Például Varga Péter parádéját. Verőhiba és időtúllépés nélkül teljesítette az akadályhajtást a 37 esztendős, vb-újonc hajtó. Fájdalom, a díjhatásban és a maratonhajtásban nem szerepelt kimagaslóan, így az élboly versengésébe nem szólhatott bele. Végül 14. lett. Ez hatványozottan igaz, a maratonin a fogatból kizuhanó címvédőre, Lázár Vilmosra. A bukással a sorsa már a szombati napon megpecsételődött, végül a vert mezőnyben zárt, 61.-ként.

A Lázár-fivérekkel csapatot alkotó harmadik tag, Selyben Zsolt kifejezetten jól kezdett, de végül kettőt is rontott, 10. lett. Így eldőlt, hogy minden Lázár Zoltánon áll vagy bukik. A hűvös-szeles idő ellenére összesereglett mintegy hat–hétezer néző pedig váltig állította, meglesz a kettős magyar siker, az egyéni és csapatarany.

Fotó: Gyöngyösi Balázs (galéria)


Nem lett meg. Pedig a forgatókönyvre nem lehetett panasz. Az éllovas Lázár üldözői közül a holland Verstappen és a svájci Schenk is két verőhibával és időtúllépéssel abszolválta csak a pályát, így minden feltétel adott volt az aranyvasárnaphoz. Csakhogy Diane Brownlie elmélázott. A főbíró szerepében tetszelgő, finom angol úrihölgy elfelejtett csengetni, ám az óra elindításán kívül ez is feltétele a szabályok szerinti rajtnak.

– Nem akarom áthárítani másra a felelősséget, de ez a váratlan szituáció bizony teljesen összezavart engem is, és a lovaimat is, ilyesminek nem szabadott volna megtörténnie – magyarázta a záróünnepség utáni sajtótájékoztatón az ifjabbik Lázár fivér. – Nem tudtam, hogy induljak, vagy ne induljak, attól féltem, hogy kizárnak. Ami utána történt, arra pedig nincs magyarázat. Ennyit rontani? Te jó ég! Ezt majd kielemezzük. Mindenképpen csalódás ez a harmadik hely, hiszen győzni akartam. Megbüntetett a sors.

Fotó: Gyöngyösi Balázs (galéria)


S hogy mi történt? A hatszoros világbajnok hajtó korábban kettes fogattal még soha sem hibázott éles versenyhelyzetben, ezúttal viszont az 5-ös, a 14-es és a 19-es akadálynál is lepottyant a narancsszínű bójáról a citromsárga labda. A három verőhiba pedig 8,04 másodperces időtúllépéssel párosult, így nemcsak az arany, az ezüst is elúszott.

Pedig lovas nemzetünket ünnepelni érkezett Schmitt Pál, az Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is. Be kellett érniük az egyéni bronzzal és a csapatezüsttel, a gratuláció ezen az estén főként a hollandoknak járt. Merthogy dupláztak a tulipánosok, Harrie Verstappen fejére került a korona, és a Gosschalk, Van Tergouw, Verstappen trió is megdicsőült.

A versenyprogram után hosszúra nyúlt az este, a látványos záróünnepség után került csak sor az eredményhirdetésre. Mire levonultak a színről a főszereplők, az aréna már csaknem üresen kongott, a fél nyolcra tervezett sajtótájékoztató pedig csak kilenckor kezdődött. Az értékelések után a stadion melletti sátorban folytatódott a mulatozás, ahol elszalasztott vb-arany ide vagy oda, mégiscsak a bronzérmes Lázár Zoltánnak szólt a nóta, nem pedig holland vagy svájci riválisának. Bátyja, Lázár Vilmos, aki a Magyar Lovas Szövetség elnöke is, kijelentette: Magyarország készen áll egy újabb nemzetközi verseny világszínvonalú megrendezésére.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!