Kecskemét és környéke

2012.02.07. 12:50

Uniós támogatás a bajai hajómalom elkészítéséhez

Európai uniós támogatást nyert a Bajai Hajómalom Egyesület a szerbiai Gombossal közösen; az összesen csaknem 85 ezer euróból konferenciák, kulturális programok rendezése mellett elkészülhet a bajai hajómalom őrlőszerkezete.

Delmagyar.hu

Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon nyerték a támogatást.

Beszámolt arról, hogy a tervek szerint a gombosiak mintegy 32 ezer euróból négy kulturális, hagyományőrző rendezvényt tartanak és megépítenek egy nagy méretű hajómalom makettet. Ezt a gombosi Belső-tavon helyezik majd el, a parton két, a bajaihoz hasonló paticsfalú halászkunyhó is helyet kap.

A bajaiak 53 ezer euróból gazdálkodhatnak. Palik Vera kiemelte: a támogatás révén nagy lépést tett az egyesület, hogy megvalósítsa álmát, a működő hajómalom megépítését. A pénzből elkészíttethetik a hajómalom terveit és lefolytathatják az engedélyezési eljárásokat is, a legfontosabb azonban az, hogy elkészülhet a majdani malom őrlőszerkezete.

Az egyesület elnöke elmondta: a korhű őrlőszerkezet összeállítása nem lesz egyszerű feladat, de segítségükre vannak olyan malomipari szakemberek, akik tudják, hol lelhető még fel egy-egy használható régi alkatrész. Természetesen számos dolgot - így például az őrlőkövet - újonnan kell beszerezniük, legyártatniuk.

A mostani támogatásból Baján összesen öt konferenciát rendeznek, az elsőt szombaton tartják. Az eseményen mások mellett Ozsváth Gábor Dániel néprajzkutató beszél majd a hajó- és patakmalmokról, Kothencz Kelemen néprajzkutató pedig a Baja környéki hajómalmok történeti emlékeit mutatja be a hallgatóságnak. A konferencia mellett kézművesek is bemutatkoznak a helyszínen, a gyerekeket például rajzos foglalkozásra, kalácssütésre, farsang lévén álarckészítésre is várják a Duna szállóban.

A Bajai Hajómalom Egyesület a régi dunai halászati hagyományok felélesztését, a vízi életforma bemutatását tűzte ki céljául. Széles körű civil összefogás eredményeként már megvalósult a bajai Duna-parton, a Türr-emlékmű szomszédságában a halászati miniskanzen. A három kunyhóban a halászattal összefüggő tárgyi emlékeket mutatják be és lehetőség van kézműves programok megtartására is a helyszínen. Elkészült egy kemence is, ahol hagyományos vagy éppen mára már feledésbe merült ételeket készítenek.

Az egyesület szeretné, ha egy korhű hajómalom is működhetne a miniskanzen részeként a Dunán, a vízimolnárságnak ugyanis nagy hagyománya volt Baja környékén. Palik Vera kiemelte, hogy a miniskanzen tavaly őszi átadása óta rendkívül népszerű a bajaiak és az oda látogatók körében, és bíznak abban, hogy újabb pályázati forrásból a hajótestet is megépíttethetik belátható időn belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!