Mártély végét jelentheti, ha a felső tagozat Vásárhelyre kerül

Mártély - Mi innen akarunk elballagni! - ez volt azon a molinón, amit a mártélyi gyerekek mutattak fel a hétfői lakossági fórumon Borsos József mártélyi polgármesternek és Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgatónak. A helyiek szerint a mártélyi iskola felső tagozatának megszűnése a falu végét jelentheti.

Antal Sándor

Évek óta tartó huzavona ért véget az múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntésével: a mártélyi általános iskola önállósága, függetlensége megszűnik, a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola tagintézményeként működik tovább a faluban, de csak alsó tagozatosokat oktat, a felsősök Vásárhelyen kezdik a k övetkező tanévet.

A helyiek egyáltalán nem akarnak belenyugodni a döntésbe. Többek szerint ez a falu végét jelentheti. A hétfő esti maratoni hosszúságú lakossági fórumon a szülő k a település polgármesterét, Borsos Józsefet (Fidesz-KDNP) kérték számon, mivel szerintük nem lobbizott eleget a mártélyi iskola megmentéséért. A faluházban a polgármester beszédét néhány helyi felső tagozatos diá k törte meg. Az intézménybe bevonuló gyerekek kezükben molinót tartottak, amelyen az volt olvasható: Mi innen akarunk elballagni!

Fotó: Antal Sándor

Fotó: Antal Sándor
A szülők korábban aláírást is gyűjtöttek egyházi fenntartású iskola létrehozásáért, de erre nincs meg a megfelelő diáklétszám. A most lezárult tanévet 69-en kezdté k meg, de már csak 66-an fejezték be. A helyzet csak tovább romlik, mivel a 13, óvodától elbúcsúzó gyermek k özül csak 3-at írattak a mártélyi alsó osztályba. Jelenleg úgy néz ki, hogy egy osztályban, 24 diákkal kezdi meg szeptemberben az új tanévet a már [namelink name="Varga Tamás"] Általános Iskola alá tartozó mártélyi intézmény.

A fórumon arra k érté k a polgármestert, hogy megfelelő szakmai stábbal állítson össze olyan programot, ami a helyi iskola mellett szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!