Képmutató

2010.11.06. 09:40

Szegedi Jazz Napok 2010

Drienyovszki András álma, hogy Szegeden újra élő jazz klub működjön szombat hajnalban öltött testet.

Pénteken a Belvárosi Moziban a szegedi Dél-alföldi Ütőegyüttes fellépésével kezdetét vette a Jazz Napok programsorozata. Takó Lajos ütőtanár több évtizedes vágya teljesült a színpadon. Talán a hosszú várakozásnak és tervezésnek köszönhető a kevesebb több lett volna érzés. Az átgondolatlan színpadkép következtében a nézők többnyire csak gazdátlan xilofonokat és kottákat láttak, a zenészek mindezek mögött, a doboknál mulatták az időt. Az „utánpótláskorú" Takó Soma jelenléte a koncert teljes ideje alatt indokolatlan volt, egy szám erejéig, külön bemutatva őt sokkal hatásosabb lett volna. Ennek ellenére a workshop ötlete jó, akár egész estés előadás is kerekedhet belőle.

A folytatásban, már teltház előtt Elsa Valle szórakoztatta a nagyérdeműt, bár a kubai énekesnő túlcsorduló szeretetrohama kicsit rátelepedett a programra. A zenészek azért többnyire kibújtak a díva öleléséből. Rozsnyói Péter zongorajátéka lenyűgöző volt, Kőszegi Imre dobon, Orbán György bőgőn hibátlanul és alázattal kísért, Winand Gábor pedig ismét bebizonyította, hogy megbízható szaxofontudása mellett ő az egyik legjobb magyar jazzénekes. A kubai-magyar házaspár közös énekszólói meghatóan szép pillanatokat jelentettek.

Az est fénypontja Wallace Roney quintetje volt, bár én inkább a Roney testvérekre és az őket kísérő fiatal trióra bontanám a produkciót. Ám ezt pozitív értelmében gondolom. Igazi ízelítőt, csemegét kaptunk az amerikai fekete jazzből, profizmusból és tiszteletből. Példaértékű volt, ahogyan a két fúvós Roney átengedte a teret fiatal zenésztársainak, akik mindezt meghálálva rendesen odatették magukat. Wallace Roney és zenekara nem sajnálta az időt, több mint kétórás produkcióval átzenélte a nézőket szombat hajnalra.

Drienyovszki András álma, hogy Szegeden újra élő jazz klub működjön, péntekről szombatra virradóan öltött testet. A Port Royal Mulatóban Baló István és barátai idézték fel a hajdani jam session hangulatot.

A szombati műsorban sajnos változás van, David „Fingers" Haynes betegség miatt nem érkezett meg, így Vinx társa a magyar Nagy János lesz. A program a Belvárosi Moziban este fél nyolckor kezdődik, Dés András quartetjét követi Winx, az estét és a Jazz Napokat egy nemzetközi összetételű world-jazz formáció, a Sleeping Camel koncertje zárja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!