Kistelek és környéke

2019.06.28. 16:32

A polgármestertől kapott gyűrűt Zsombó új díszpolgára, Sugataghy Ferenc állatorvos

Az idei zsombói falunapon a díszpolgári címet a falu állatorvosa, Sugataghy Ferenc kapta, akinek ujjára az ünnepségen nagy derültséget okozva Gyuris Zsolt polgármester húzta fel az elismeréssel járó pecsétgyűrűt.

Arany T. János

– Ha már kaptam a gyűrűt, meg­kértem a polgármestert, hogy húzza föl az ujjamra, majd fel­mutattam, és azt mondtam a közönségnek, hogy életemben másodjára kötöttem házasságot, most minden zsombóival – idézte fel a díszpolgári cím átadásának egyik emlékezetes és humoros pillanatát Sugata­ghy Ferenc, aki a zsombói falunapon a nagyközségért végzett munkájáért díszpolgári címet vehetett át. Az oklevél és emlék­érem mellé járt az arany pecsétgyűrű. Sugataghy Ferenc 1965. február 16-a óta dolgozik állatorvosként a településen.

Édesapja nyomdokain

Amikor a pályája kezdetéről kérdeztük, édesapjáról mesélt, aki az orvosi egyetemen szeretett volna továbbtanulni, de ott megteltek a he­­lyek, ezért beiratkozott az ál­­latorvosira.


– Dorozsmán lett állatorvos, lovas kocsin járt, napokig kint volt a tanyákon, ott aludt, így dolgozott. Közben megismerte édesanyámat, és 1939-ben megszülettem. 1957-ben érettségiztem a Radnóti Miklós Gimnáziumban. Érettségi után a felvételin megfeleltem az állatorvosi egyetem követelményeinek, de úgy jártam, mint apám, nem volt elég hely, várnom kellett egy évet – mesélte Zsombó legújabb díszpolgára.

Állatok közelében

– Mivel akkoriban mindenkinek dolgozni kellett, a járási főállatorvos kinevezett állat­egészségügyi kisegítőnek. Ott dolgoztam egy évet. Előbb a kötelező baromfioltásokat végeztem, majd amikor vé­geztem vele, elrendelték az ellenőrzését. Találomra mentem Baksra, Ópusztaszerre, Sándorfalvára, Dócra biciklivel. Végigdolgoztam az évet, majd 1963-ban elvégeztem az állatorvosit– mesélte. Sugataghy Fe­rencet Kecskemétre küldték dolgozni, de mindenáron édesapja helyére szeretett volna kerülni. Nyugdíjazása után meg is kapta az állását. – 1965-től összesen hat ajánlatot kaptam, hogy men­jek máshova dolgozni, de nem vállaltam soha, maradtam Zsombón – jegyezte meg.

 

Állatorvosként dolgozik Zsombón Sugataghy Ferenc, akinek a nagyközségért végzett munkáját díszpolgári címmel ismerték el. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Állatorvosként dolgozik Zsombón Sugataghy Ferenc, akinek a nagyközségért végzett munkáját díszpolgári címmel ismerték el. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Megmaradt zsombóinak

Zsombó környéke egykor a Do­­rozsma nemzetség birtokai közé tartozott. 1719-ben az egykor Kiskundorozsma határához tartozó területre a Jászságból telepítettek családokat, 1950-ben szervezték községgé az egykor Kiskundorozsma határához tartozó területet Zsombó néven. A díszpolgár viccelődve jegyzete meg, hogy így az állatorvosa öregebb, mint maga a nagyköz­ség. Az elismerésről szólva hozzátette, Csongrád megyében állatorvos előtte kétszer kapott díszpolgári címet, Székkutason és Bordányban. Ő a harmadik. Sugataghy Ferenc felesége a szegedi rendelőintézet laboratóriumának főorvosa volt. Egy gyermekük van, aki közgazdászként az idegenforgalomban dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!