Kistelek és környéke

2019.08.22. 16:37

Egyedülálló dinnyegyűjtemény Pusztaszeren: több száz fajta magját őrzi Gyurász Gábor

Minden évben ültet is belőlük, nyár elejétől tél közepéig pedig folyamatosan szedi.

Timár Kriszta

Egy biológusprofesszor egyszer nemzeti kincsnek nevezte Gyurász Gábor gyűjteményét. A pusztaszeri férfi különféle dinnyefajtákat szerez be a világ minden tájáról, vannak köztük több száz évvel ezelőtt termesztett növények is. A magokból minden évben ültet is ki a kertjébe, így hónapokig eheti kedvenc gyümölcseit, amelyek közül van, ami csak nála terem.

Gyurász Gábor azt vallja, akkor a legfinomabb a dinnye, ha kútban hűtik. Fotók: Török János

– Hamarabb tudtam dinnyét szedni, mint olvasni. Már ötévesen megtanítottak erre a munkára – beszélt a gyümölcs iránti szenvedélyéről Gyurász Gábor. – Nagymamámnál annak idején olyan dinnyéket ettem, amiknek az ízét azóta sem találtam meg. De keresem, hiszen hosszú évek óta gyűjtöm a különböző fajtákat, sőt magam is nemesítek.


A férfinak mára több mint 700 fajta dinnyemagja van, 30 fajtát pedig maga hozott létre. Idén 20-féle dinnyét ültetett, ezek fo­lyamatosan teremnek a kertjében. – Kevés trágyát kaptam ebben az évben, és mivel műtrágyát nem használok, most csak ennyit termeltem – mutatott körbe földjén. Majd egyesével be­­mutatta növényeit.

– A grófi kóty az 1400-as évekből származik, és a Hunyadi­­ak kedvenc dinnyéje volt – mu­­tatta az egyik kis méretű dinnyét. Nem ez egyébként a legősibb fajta a kertjében, hiszen azt mondja, van, amelyet a 700-as években termesztettek. De láttunk nála okkersárga bélű görögdinnyét, bibircsókos felületű gyümölcsöt, ami szerinte a legfinomabb sárgadinnye, és olyat is, amelyet diabéteszesek is fogyaszthatnak alacsony cukortartalma miatt. Hamarosan szüreteli a sándorfalvi szőke hajút is, amely egy helyi görögdinnyefajta.

– Naponta 4-5 dinnyét is megeszek, miután a kútban lehűtöttem. Vannak téli fajtáim is, így gyakorlatilag január közepéig folyamatos az ellátás. Természetesen a magot kiszedem fogyasztás előtt, hiszen az a legfontosabb. Amikor elajándékozok egy dinnyét, azt is kimagolom előtte – mesélte.


Volt, hogy Gyurász Gábor ezer kilométert utazott egyetlen ma­­gért, vannak szaporítóanyagai Erdélyből, Amerikából és Perzsiából is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!