Kistelek és környéke

2019.08.20. 22:27

Még nincs neve Kistelek új szökőkútjának

Olasz testvérvárosa ajándékozta Kisteleknek a település legújabb szökőkútját, amit az augusztus 20-i ünnepségen adtak át a település lakóinak. A kutat meg is szentelték, de nevet még nem adtak neki. Erre a helyiektől várnak javaslatokat.

Kistelek olasz testvérvárosa, Gerace ajándéka az a szökőkút, amit az augusztus 20-i ünnepségen adtak át hivatalosan is a település lakóinak. A kút egy római nemesi családtól származik, az ő otthonukban állt, hosszú évekig. Kiváló állapotban maradt fenn, a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján készülhetett, valószínűleg egy akkoriban felkapott szobrász munkája. A műtárgynak is beillő kifolyó három nőt ábrázol, akik egyetlen márványblokkba vannak faragva. Ez minden bizonnyal a három Gráciára utal. A szobrász faragott rá egy virágkoszorút és egy csokor búzát is, ami a bőséget és a jólétet jelképezi.

A kút avatóján a település polgármestere mondott beszédet. Nagy Sándor elmondta, hogy a kút olyan kőből készült, ami Rómának a legfőbb építőanyaga volt abban a korban. A polgármester szerint a csaknem 150 éves díszkútra büszke lehet az egész település. Kiderült, hogy a kút darabokban, kamionokban érkezett Kistelekre, és egy helyi mester vállalata, hogy felépíti a végleges formájában.


– Ezt iderakni és működőképessé tenni nem volt egyszerű, ezért szeretnék különösen köszönetet mondani, és egy köszönőlevelet átadni Falusi Lászlónak, aki ezt a feladatot elvégezte – köszönte meg a munkát Nagy Sándor.

Az ünnepség végén a kutat Antal Imre plébános szentelte fel. Ezután a polgármester még elmondta, hogy ugyan a kút már áll, és működik, és nagyon szép is, nevet idáig nem adtak neki. Ebben a helyiek segítségét kérte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!