Kistelek és környéke

2019.08.02. 18:54

Szobrot kapott Ópusztaszeren az első magyar országgyűlés

Leleplezték tegnap az Árpád és vezérei szoborcsoportot Ópusztaszeren. Kligl Sándor szobrászművész alkotását a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára egy régóta dédelgetett álom megvalósulásának nevezte. <br><br>Ópusztaszer

T.K.

Szoboravatással kezdődött az idei Magyarok Országos Gyűlése Ópusztaszeren. Árpádnak és vezéreinek állítottak örök emléket a Nemzeti Történeti Emlékparkban, az első magyar Kárpát medencei országgyűlés tiszteletére.


- Az 1123 évvel ezelőtti eseményre a világ minden tájáról ide gyűltek honfitársaink – idézte fel a történelmi eseményt Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója. – Olyan ország alapkövét rakták le, amely azóta számos vihart túlélt. Ennek az eseménynek eddig nem volt emléke műalkotásban, azt a hiányt pótolta Kligl Sándor szobrászművész alkotása.

 

Az első magyar Kárpát medencei országgyűlésnek még egyetlen műalkotás sem állított korábban emléket. Fotó: Török János - GALÉRIA

Az életnagyságúnál nagyobb, közel 2 méteres bronzöntvény alakok egy domb tetején kaptak helyet. Azzal, hogy körüljárhatók, a mű azt üzeni, hogy honfoglaló vezéreink nem isteni lények, hanem hús-vér emberek voltak. Az alkotó, Kligl Sándor lapunknak elárulta, több évig készült a szoborcsoport. – Mivel nincs képi emlékünk arról, hogyan néztek ki, csupán sejtéseink vannak ezzel kapcsolatban, Árpád és társai arcát az utódok vonásai alapján próbáltam meg rekonstruálni, de vannak olyan jellegzetességek is, amelyeket barátaimról mintáztam. Nekik karakteres arcuk van, így ezt meg tudtam örökíteni az utókornak, ráadásul élő modellt láthattam. Kond például Csajbók Ernő sebész vonásait kapta.


A szoborcsoport leleplezésén részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is. Mint fogalmazott, olyan alkotás megszületésének ünnepére jött, amire sokan régóta vártak már.


– Évek óta dédelgetett álom megvalósulása ez. Olyan egyedülálló alkotás. amelynek minden apró részlete üzenetet közvetít. A magyar nemzet ma egy páratlan kinccsel, remekművel lett gazdagabb.


A szoboravatás után megnyitották a Magyarok Országos Gyűlését, mely vasárnapig várja az érdeklődőket. Potápi Árpád János szerint a rendezvény méltán nevezhető a nemzeti összetartozás ünnepének, hiszen valódi találkozási pont a magyarság számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!