Kötelező biztosítás

2016.04.16. 19:24

A tengeri gáz- és kőolajkitermelés korlátozásáról tartanak népszavazást Olaszországban

Az olasz tengereken levő gáz- és kőolajkitermelési koncessziók korlátozásáról szóló népszavazásra várják vasárnap az 51 millió szavazásra jogosult olasz polgárt, bár maga Matteo Renzi olasz miniszterelnök is a távolmaradásra buzdította a szavazókat, egyben "jelentéktelennek" minősítve a referendumot.

A népszavazást a kérdésben érintett olasz tartományok (Basilicata, Calabria, Campania, Liguria, Marche, Molise, Puglia, Szardínia, Veneto)  kezdeményezték: az urnákhoz járulóknak arra kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy az olasz tengerpartoktól legfeljebb 12 mérföldre (vagyis mintegy 20 kilométerre) levő gáz- és kőolajmezők kitermelése véget érjen-e a koncessziók határidejének lejártakor vagy folytatódhasson a mezők teljes kitermelésig.        Az érvényességhez a szavazásra jogosultak ötven plusz egy százalékának részvétele szükséges. Olaszországban közel 47 millióan jogosultak a szavazásra és voksolhat a külföldön élő majdnem 4 millió olasz is. 


A népszavazás 92 gáz- és kőolajkútra vonatkozik, amely az Adriai-tengeren, a Jón-tengeren és Szicília közelében van. Hetvenhat kutat az ENI olasz kőolajvállalat, 15-t a francia-olasz Edison tart kézben. A jelenlegi jogszabályok értelmében a kutakat működtető cégek a kitermelést engedélyező állami koncessziót először harminc évre kapják meg, amelyet majdnem automatikusan a mezők kitermelésének végéig meghosszabbíthatnak. 


A népszavazás a mostani gyakorlatban majdnem végtelen határidejű koncessziókat akarja korlátozni. Ha a népszavazásnak sikerül elérnie, hogy a kitermelés a kezdeti koncessziók lejártával véget érjen, az első kutat két év múlva, az utolsót 2034-ben zárnák be. 


A 300 millió euró költségű referendum megosztja az olasz politikát és a szakmát is. Maria Rita D'Orsogna fizikus szerint a népszavazás Itália energia-politikájának jövőjéről szól, és igennel kell szavazni a koncessziók korlátozásért. Emilio Miceli vegyipari szakszervezeti vezető szerint a koncessziók idejét most is lehet korlátozni és a népszavazás nem hozhat radikális környezeti változást.         Matteo Renzi olasz miniszterelnök azért is bojkottra szólított fel, mert a referendum 11 ezer munkahelyet veszélyeztet. Hangsúlyozta, hogy a távolmaradás minden szavazó alkotmányos joga. A népszavazáson való részvételt támogatja az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S). A környezetvédők szerint a kormány a természetet kizsákmányoló nagyipart szolgálja ki, ezt bizonyítaná az  is, hogy a népszavazást különválasztották a júniusban esedékes helyhatósági választásoktól ezzel is a távolmaradást ösztönözve. 


A referendumot megelőzte  Federica Guidi ipari fejlesztési miniszter március 31-i lemondása, miután kiderült, hogy egy kőolajipari lobbi-céget vezető élettársa nyomást gyakorolt rá éppen kitermelési engedélyek megszerzésére. 


1946 óta hetven népszavazást rendeztek Olaszországban. Az utolsót 2011-ben a vízszolgáltatás privatizációjáról, amelyre az urnákhoz járult 54,8 százalék többsége nemet mondott.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!