köszöntötték a nyugalomba vonult református lelkészt is

2021.08.20. 15:33

Két díszpolgár Makón – Fotók

Makón a központi ünnepséget ezúttal a városháza dísztermében tartották. Farkas Éva Erzsébet polgármester rövid köszöntőjében azt mondta, a magyar különleges nép, mely alkotni és adni akar.

Szabó Imre

Kotormán István, Tóthné Döme Mária és Hadik György az új kenyérnél. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Államalapító szent királyunk fohászát idézve hangsúlyozta, hogy számára ugyanolyan fontos volt az országépítő munka, mint az ima.

– A magyarság hivatástudatával őrizzük meg hazánkat, gazdaságunkat és a magyar családokat! – hangzott kívánsága.

Lázár János, a térség parlamenti képviselője arról beszélt, Szent István fölismerte, hogy a magyar érdeket akkor lehet hatékonyan képviselni, ha egyenrangú partnerévé válunk azoknak a hatalmaknak, amelyek a történelmet írják. Olyan országot hagyott ránk, amely szövetséges és nem alárendelt tartomány. Ma is ezt az utat kell követnünk – hangsúlyozta.

Egyensúlyba kell hozni a szövetségi politikát és a nemzeti érdekérvényesítést. Késznek lenni együttműködni, de mindig képesnek lenni a saját utunkat is járni, s ha kell, nemet mondani. Ha végigtekintünk az elmúlt évezred magyar történelmén, azt látjuk, hogy Magyarország mindig akkor gyarapodott és erősödött, amikor ezt az egyensúlyt meg tudta tartani.

Kotormán István, Tóthné Döme Mária és Hadik György az új kenyérnél. Fotó: Szabó Imre

– Ezerévnyi okunk van rá, hogy megszabaduljunk végre a magyar kisebbségi komplexustól! – összegezte a legfontosabbat.

Az ünnepi ülésen ezúttal két díszpolgárt köszöntöttek: Tóthné Döme Máriát, aki 1981-ben újjászervezte és azóta is vezeti a város legnagyobb civil szervezeteként számon tartott, nemzetközi szinten jegyzett Maros táncegyüttest, illetve Hadik György sebészorvost, önkormányzati képviselőt, több szakmai érdek-képviseleti szervezet vezetőjét, a városi képviselő-testület pénzügyi és ügyrendi bizottságának fáradhatatlan elnökét. Rajtuk kívül köszöntötték a nyugalomba vonult újvárosi református lelkészt, Kotormán Istvánt is.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői szentelték és áldották meg az új kenyeret. A délután pedig a szórakozásé: a város főterén, a nagyszínpadon a 28. nemzetközi fúvóstalálkozó résztvevői adnak gálaműsort, fellép a Maros és a Forgatós táncegyüttes, de kirakodóvásár, koncert és tűzijáték is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!