Megyei összefoglaló

2020.05.20. 09:08

Keresik a koronavírust a szegedi szennyvízben

Majdnem ötven olyan vállalkozás van Csongrád megyében, amelyik valamilyen védőeszközt vagy fertőtlenítőszert gyárt. A nagylakiak panaszkodnak a hatalmas forgalomra, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából pedig kutatók keresik a koronavírust a szegedi szennyvízben.

Munkatársunktól

Pcs, 2020. mjus 14. A kormany.hu ltal 2020. mjus 14-n kzreadott fot a Jakab Ferenc professzor, a Koronavrus Kutat Akcicsoport vezetje ltal irnytott, a Pcsi Tudomnyegyetem Szentgothai Jnos Kutatkzpontjban foly virolgiai kutatmunkt mutatja be. MTI/kormany.hu/rvai Kroly

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

Továbbra sincs új koronavírussal fertőzött beteg Csongrád megyében. Jelenleg is 114 embert ápolnak kórházban a betegséggel. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adatbázisában pedig már 49 olyan vállalkozás van, amelyik védőeszközök, maszkok és fertőtlenítőanyagok gyártásával vagy forgalmazásával foglalkozik.

Fogadnak ügyfeleket

Megnyitotta ügyfélszolgálati irodáját a Szegedi Vízmű Zrt. is. Az ügyfélszolgálat korlátozott nyitva tartással, hétköznapokon 8 és 14 óra között fogadja a lakosokat. Belépni csak a bejárati ajtó mellett elhelyezett kézfertőtlenítő használata után lehet, és a maszk viselése is kötelező. A vízmű azt kéri, hogy csak halaszthatatlan ügyek esetén keressék fel személyesen az irodát.

Hamarabb kimutatható lehet a vírus

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig azt jelentette be, hogy megbízásukból a Pannon Egyetem munkatársai a Pécsi Tudományegyetem és a MOL együttműködésében kutatást indított, kilenc város szennyvizét kezdik vizsgálni, a koronavírust keresik benne. A vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Szegeden és Veszprémben kezdődhetnek meg, a szennyvíz változását 5 hónapon keresztül, 2 hetente történő mintavételezéssel monitorozzák.

Azt írták, hogy egy városi szennyvíztisztító telephez több tízezer háztartásból kerül szenny­víz, így a fertőzöttek száma a hagyományos tesztekénél nagyobb mintában vizsgálható. A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható a szennyvíz vizsgálatával. A szennyvíztelepek kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy az ország nagy részét lefedjék.

A határforgalomra panaszkodnak

A járványveszély óta nagy terhet jelent a kevesebb mint 500 lakosú Nagylaknak a határátkelő közelsége. A napokban előfordult, hogy 48 óra alatt mintegy 22 ezren használták. Az utóbbi időben ez volt a kijelölt Covid-útvonal, vagyis ott és Csanádpalotánál hagyhatták el az országot a román állampolgárok. A polgármester, Kolozsvári Rozália ezért arra kérte a megyei kormánymegbízottat, hogy közvetítse az Operatív Törzs felé a nagylakiak kérését: nyissanak meg más határ­átkelőket is. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy a település belterületére nem engedik be a forgalmat, ugyanis voltak, akik így próbálták kikerülni a sort.

Panaszkodnak a nagylakiak a megemelkedett határforgalomra.
FOTÓ: KARNOK CSABA

Befejeződött a Semmelweis Egyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével indult országos koronavírus-szűrés, aminek az eredményét még a hónapban ismertetik. Annyit már most lehet tudni, hogy kevesen estek át a betegségen Magyarországon.

A Dugonics téren is megállt a mintavevő busz a KSH reprezentatív felmérésekor. FOTÓ: KARNOK CSABA

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!