Szegedi hírek

2023.04.19. 19:19

Középiskolás diákok alkotásaiból nyílt kiállítás - Galéria

Timár Kriszta

Három kategóriában díjazták a diákokat, a legjobb alkotásokból szerdán kiállítás is nyílt. Fotó: Gémes Sándor

Fotó-és képzőművészeti pályázatot hirdetett a Dugonics András Társaság Ifjúsági Tagozata Szeged nagyító alatt címmel. A pályamunkákból szerdán kiállítás nyílt a Szegedi SZC Vedres István Technikum galériájában. A tárlatot Váraljai Anna művészettörténész, a SZTE adjunktusa nyitotta meg, aki kiemelte, fontos esemény ez azoknak, akik jelen vannak, hiszen ez az első kiállításuk, vagyis az első alkalom, amikor nyilvánosság elé lépnek munkájukkal.

– A képzőművészeti alkotások értékét nagyban befolyásolja, hogy a művész milyen szisztematikusan építette fel karrierjét. Lehet, hogy vannak, akiknek ez ennek az útnak az első lépcsőfoka – mondta. 

Váraljai Anna hangsúlyozta: a kiírás azért volt jó, mert a helyi értékeket keretezik újra és helyezik új perspektívába az alkotások. Diákok fedezték fel újra az újszegedi vasútállomást, látták meg a funkcionális épületek művészeti értékét, vagy éppen használták fel a városi graffitiket pulóver mintájának. Az pedig, hogy ki hogyan fókuszált, személyiség- és ízlésfüggő volt.

A zsűri, amelynek elnöke Sonkodi Rita festőművész, a SZTE docense volt, három kategóriában díjazta a pályamunkákat. Az eredményhirdetést a kiállítás megnyitóján tartották. Képzőművészet kategóriában a győztes Papp Zoltán Dávid (Vedres), digitális grafikában Bergel Zsófia (Kossuth Zsuzsanna), fotóban pedig Takács Anna (Vedres) lett. Az év diákfotósa címet Gábor Amarilla Gertrúd (Tömörkény) kapta. A rendezvény végén Révészné Papp Klára, a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatának vezetője emlékplakettel köszönte meg a felkészítő tanárok munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!