Kultúra

2009.06.24. 14:28

Ének az esőben - telt ház a Depeche Mode-koncerten

Gahannel együtt énekelni az Enjoy The Silence-t vagy a Strippedet olyan különleges érzés, hogy ezerszer megérte, még ha két hétig kell is mézes teát inni.

Gonda Zsuzsanna

Az esőt sokáig csak láttuk, de nem éreztük. Mire észbe kaptunk, mindenünk átázott, de már késő volt a vizes farmer zsebében lévő telefon vagy a testi épség miatt aggódni. Dave Gahannel együtt énekelni az Enjoy The Silence-t vagy a Strippedet akkor is olyan különleges érzés, hogy ezerszer megérte, még ha két hétig kell is mézes teát inni. A kitartó és csendes eső különben is illik a Depeche Mode-koncertekhez.

Az angol együttes 1985-ben lépett fel először Magyarországon, 4000 ember előtt. Kedd este majdnem tízszer ekkora közönség előtt játszottak a budapesti Puskás Ferenc Stadionban. A nézőket a Zagar melegítette be, a szervezők akasztották ki. Logikus, persze, hogy mindenki csak oda léphet be, ahová a jegye szól, de a mobil vécéket nyilváníthatták volna közös területnek. Szerencsére a sört semleges zónában (is) csapolták. Többen ideológiát gyártottak, hogy miért nem isznak 800 forintért 4 cl töményet: mert a sör átmos, mert a bor "ereje" lassan, de biztosan dolgozik. Palackot nem adtak a vevők kezébe a pultnál, de volt többféle fröccs - ezért viszont tisztelet a szervezőknek -, perec, kávé és hotdog is. Nem voltak azonban klasszikus "depesesek" - még azt a fiút sem sorolom ide, aki Dave-portrét vágatott a hajába - de biztos naivitás volt ezt várni.

- A 80-as években lázadás volt Depeche Mode-ot hallgatni, lázadás volt a koncertjeikre járni. Akik itt vannak, már felhagytak a lázadással, de szívesen nosztalgiáznak. És itt vannak az új rajongók is - elemezte Szokol Szilárd, a szegedi 80-as bulik egyik kitalálója a közönséget. Szilárd buszt
szervezett Szegedről a koncertre, de egészen hétfőig úgy volt, hogy ő maga nem vesz részt, már sokszor látta. Végül nem bírta ki, és az utolsó pillanatban jegyet vett - mivel a belépők hónapokkal az esemény előtt elfogytak, árverésen szerezte.

Sok új számot és rengeteg klasszikust játszottak: Wrong, Fly On The Windscreen, It's No Good, Master And Servant, Personal Jesus. A kivetítőn bölcsességek Istenről, az igazságról. Dave csípőmozgása ezúttal is ovációt váltott ki a közönségből, ahogy a mikrofonállvánnyal pörög nyitott bőrmellényben, az pedig kötelező elem.

A Photographic nem volt, de megbocsátom. Talán majd január 11-én a Budapest Sportarénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!