Makó és környéke

2016.04.30. 10:09

111 milliót érnek a megye műkincsei

Csongrád megye, Makó - 383 festményből áll a megyei önkormányzat gyűjteménye, amelynek értékét 111 millió forintra becsülték.

Munkatársunktól

A piacon háromszor ennyit is adnának érte. Természetesen a kollekció nem eladó, és egyben tartják – hangzott el a megyei közgyűlés kihelyezett ülésén, a makói Koronában tegnap. A megye nem olyan régen mérte fel ezt a vagyonát, amelyet nagyrészt alföldi festők művei alkotnak. Összehasonlításképp: az önkormányzat tavaly 522 milliós költségvetésből működött.

Most a tápéi gyékényszövés, a dorozsmai szélmalom, a szegedi halbicska mellett ezt a gyűjteményt is felvették a megyei értéktárba. [namelink name="Móra József"] (MSZP) javasolta, az egészet együtt állítsák ki az ópusztaszeri emlékparkban, hogy ne romoljon a képek állaga. [namelink name="Kakas Béla"] elnök arról számolt be, mindegyik képre vigyáznak, nyilvántartják, melyiket melyik hivatalnak adták dekorációul, és most albumban mutatják be a teljes kollekciót. [namelink name="Kovács Beáta"] alelnök arról számolt be, hogy a legjobb festményekből rendezett REÖK-beli kiállítás iránt Kecskemétről és más városból is érdeklődtek.

A közgyűlésen a házigazda, [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] makói polgármester mondott köszöntőt. A képviselők jóváhagyták a tavalyi évi gazdálkodásról szóló beszámolót. [namelink name="Szabó Zoltán Ferenc"] (Jobbik) javaslata nyomán, [namelink name="Ádók János"] alelnök (Fidesz) egyetértésével 10 millió forintra emelték azt a tartalékkeretet, amelyből a nem várt események – mint a szentesi Rigó Alajos diákotthon tetejének leégése – után segítséget lehet nyújtani. A megyei önkormányzat 10 millió forintból újítja fel azokat az irodákat, amelyeket új székházában, a Belvedere-palotában az MSZP-től vett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!