Makó és környéke

2007.02.13. 15:19

Viselik a tilalmat a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban

Továbbra is érvényes a látogatási tilalom a makói kórházban. A kellemetlenségeket jól viselik a betegek: a mobiltelefon használata nem tilos a kórházban, nyilvános fülkék is vannak az osztályokon, és csomagot hagyhatnak a portán a hozzátartozók.

Szabó Imre

Fotó: Frank YvetteTovábbra is érvényes a látogatási tilalom a makói kórházban. A kellemetlenségeket jól viselik a betegek: a mobiltelefon használata nem tilos a kórházban, nyilvános fülkék is vannak az osztályokon, és csomagot hagyhatnak a portán a hozzátartozók. Kivételes esetben adnak engedélyt a látogatásra: ha a beteg az intenzív osztályon fekszik, súlyos állapotban. Ilyen engedélyt eddig nem kértek Makón.

A tisztiorvosi szolgálat döntése értelmében a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban péntek óta van érvényben látogatási tilalom. Mint korábban megírtuk, az intézkedésre azért került sor, mert a háziorvosoktól kapott adatokból kiderült: a városban és térségében olyan sok az influenzás beteg, hogy már járványról lehet beszélni. Ettől szeretnék a kórházban gyógyulókat megvédeni – már persze amennyire lehetséges, mert a teljes elszigetelés lehetetlen. Az orvosok, asszisztensek például természetesen továbbra is bejárnak, ám a látogatási tilalommal egy időben a fertőzésveszélyre is fokozottabban ügyelnek az intézményben – tudtuk meg Dehelán Aurélia megbízott orvosigazgatótól. A tilalom eddig eredményes, a kórházban nem terjedt az influenza – igaz, már van néhány ilyen tünetekkel is kezelt beteg az intézményben. Bennük valószínűleg lappangott a kórokozó, amikor más betegséggel bekerültek.

Öt napig csak telefonon beszélnek

A szemészeti osztályon fekvő egyik beteg, a nyugdíjas Sztraka Erzsébet lapunknak – telefonon, mert természetesen mi sem mehettünk be a kórházba – elmondta: noha nem helybéli, Kiszomborról érkezett, a látogatási tilalom idejét jól viseli. Megérti, hogy az ő érdekét is szolgálja az intézkedés. Ő már a tilalom bevezetése után érkezett, tudott róla, ezért megbeszélte a családtagokkal, hogy ne is keressék. Ezzel együtt sem érzi úgy, hogy el lenne zárva a külvilágtól – rendszeresen telefonál nekik. Szerencsére csak öt napot kell a kórházban töltenie: látóhártya-elfajulással kezelik, és pénteken már mehet is haza.

A szemész főorvos lapunknak elmondta: ilyenkor elvileg a most született kisbabákat sem nézhetik meg a boldog rokonok, ugyanakkor kivételes esetekben – ilyen lehet például az is, ha valaki az intenzív osztályon fekszik súlyos állapotban – engedélyt lehet kérni a látogatásra. A makói kórházban péntek óta még senki sem kért ilyet.

A páciensek persze egyébként sincsenek elzárva a külvilágtól: lehet nekik csomagot hozni, amit a portán kell leadni, és van telefonos kapcsolat is. Az épületben vannak nyilvános készülékek, de a mobilok használata sem tilos. Dehelán Aurélia tapasztalatai szerint a betegek és a családtagok kivétel nélkül megértik, hogy ily módon is óvni kell a járványtól a kórházban lábadozókat. – Senkinek sem hiányzik, hogy a páciens egy hét helyett mondjuk kettőt töltsön a betegágyon – mondta a főorvosnő. – Az meg különösen nem, hogy esetleg egy influenzás szövődmény súlyosbítsa az állapotát bárkinek.


Szentesen és Vásárhelyen nincs zár

A szentesi kórházban jelenleg nincs látogatási tilalom. Csak akkor rendelik el, ha az influenzás megbetegedések száma ezt indokolja. Egyelőre a vásárhelyi Erzsébet-kórházban sem vezettek be ilyen korlátozást, így az összes osztályon felkereshetik a betegeket hozzátartozóik. Szegeden a szülészeti és a gyermekklinikán van látogatási tilalom. Az utóbbi intézménybe az anyukák bemehetnek, ha nem betegek.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!