Makó és környéke

2013.01.27. 17:29

Cserhalmi György kapta az idei Páger-díjat

Makó - Egy visszatérő ízületi gyulladás miatt nem fogja hordani, de nagy becsben tartja majd a Páger-gyűrűt a makói színészdíj idei kitüntetettje, Cserhalmi György.

Szabó Imre

– Talán furcsán hangzik, de úgy érzem, mintha most eljegyzett volna Makó. És lehet, hogy ebből egyszer frigy lesz – mondta a közönség vastapsától kísérve [namelink name="Cserhalmi György"] Kossuth-díjas érdemes művész, amikor Buzás Pétertől, a város polgármesterétől vasárnap átvette a Páger-díjat jelképező arany pecsétgyűrűt a Hagymaházban. Nyomban fel is húzta az ujjára. Ő a tizenkettedik, aki ilyen elismerésben részesül.

A színészdíjat 2002-ben alapította az önkormányzat azért, hogy ápolja a makói születésű Téni bácsi emlékét, és kitüntesse azokat, akik hozzá méltó nagyjai a magyar színjátszásnak – az odaítélésről mindig szakmai zsűri dönt. Ennek tavaly óta [namelink name="Hegedűs D. Géza"], [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"] és [namelink name="Szalma Tamás"] színművész, [namelink name="Réz András"] filmesztéta, valamint [namelink name="Gyarmathy Antal"], Páger Antal unokája a tagja.

Cserhalmi György kapta az idei Páger-díjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A díj, mint már többször megírtuk, Páger kedves pecsétgyűrűjének pontos mása, amelyet a család hozzájárulásával készíttet el a város évről évre. A 2013-as kitüntetett közel 250 filmben nyújtott feledhetetlen alakítást. Volt köztük Oscar-díjra jelölt és olyan is, amely el is nyerte a rangos kitüntetést. Több színházat gazdagított játékával – jelenleg szabadúszó művész. A zsűri azért ítélte neki a díjat, mert színészi játékát szenvedély, humor, erő és vívódás jellemzi, s mert színészi eszközeivel felkészülten, felelősséggel él. Páger Antallal két filmben is játszott, Kardos Ferenc Mennyei seregek és Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című alkotásában. Ez utóbbi, mint lapunknak elmondta, arról emlékezetes, hogy Páger a forgatás végén hunyt el. Mint mindenkit, őt is mélyen megrázta a színészóriás halála. Cserhalmi elmondta, sokat tanult Téni bácsitól, többek között azt, hogy a színészmesterség folyamatos megújulását mindig követni kell, a tehetség önmagában kevés ahhoz, hogy az ember maradandót alkosson.

A gyűrű értéke

A kuratórium egyik tagja, Réz András filmesztéta a díjátadót követő állófogadáson azt mondta, a Páger-gyűrű értékét az adja, kik kapták meg eddig. E szerint igen rangos elismerésről van szó, hiszen 2002-ben, elsőként [namelink name="Halász Judit"] kapta meg, majd egymás után Garas Dezső, [namelink name="Király Levente"], [namelink name="Venczel Vera"], [namelink name="Csákányi Eszter"], [namelink name="Kern András"], [namelink name="Törőcsik Mari"], [namelink name="Kulka János"], [namelink name="Bánsági Ildikó"], Kútvölgyi Erzsébet, [namelink name="Rudolf Péter"] és Cserhalmi György vehette át a Páger-gyűrűt.

A díjátadót követő pódiumbeszélgetésen többek között elmesélte: életére nagy hatással volt a vívás. Nemcsak a sportágra abban az időben jellemző kíméletlen őszinteség, de az is, hogy edzője, Fülöp Gyula eltanácsolta az edzői karriertől, s azt javasolta neki, legyen inkább színész. Elhangzott, hogy máig szívesen foglalkoztatják cseh és szlovák filmekben. Amikor az akkor még közös csehszlovák állam egyik rendezője először kérte fel egy szerepre, amelyben favágót kellett alakítania, ráragadt a szlovák King Kong becenév – a rendező ugyanis nem tudta, hogy ért a favágáshoz, és elképedve nézte, hogy dőlnek a fenyők egymás után, amikor megkérte, kezdetnek vágjon ki néhányat egy motoros fűrésszel. Az is kiderült, hogy az egykori bohém művész, aki saját bevallása szerint annak idején természetesnek vette, hogy néhány liter bor után részt vesz egy verekedésben, most a kertjében növő dáliákról beszél a legnagyobb szeretettel. Néhány gumót el is hozott Makóra.

A gyűrűt egyébként nem fogja állandóan hordani. Mint lapunknak elmondta, egy folyton visszatérő ízületi gyulladás miatt a jegygyűrűt is le kellett vágni az ujjáról. A Páger-gyűrű azonban nagy becsben lesz: az íróasztalán fogja tartani, más ereklyékkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!