Makó és környéke

2013.01.03. 21:02

Cserhalmi Györgyé a 11. Páger-díj

Makó - A makói színészdíjat, Páger Antal kedves pecsétgyűrűjének hű mását idén Cserhalmi György veheti át a Hagymaházban. Azt mondta, az új esztendő legjobb híre, hogy megkapja a kitüntetést – Téni bácsit a magyar színházi mesevilág egyik főszereplőjének tartja.

Szabó Imre

[namelink name="Cserhalmi György"] (64), többek között Balázs Béla- és Kossuth-díjjal is kitüntetett színművész kapja meg január végén a tizenegyedik Páger-díjat Makón. A mára rangossá vált elismerést a Maros-parti város önkormányzata azért alapította, hogy tisztelegjen a makói születésű Páger Antal előtt. Mint már többször megírtuk, a díjazott Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mását kapja, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban. Hogy ki kapja meg, azt a hagyományoknak megfelelően idén is rangos szakmai kuratórium – [namelink name="Hegedűs D. Géza"] és [namelink name="Tordy Géza"] színművész, [namelink name="Réz András"] filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, [namelink name="Szalma Tamás"] és [namelink name="Gyarmati Antal"], az egyetlen fiú Páger unoka – döntötte el.

Kepler szerepében Az ember tragédiája 2011-es előadásának próbáján a szegedi Dóm téren. Fotó. Schmidt Andrea

Kepler szerepében Az ember tragédiája 2011-es előadásának próbáján a szegedi Dóm téren. Fotó. Schmidt Andrea

A Páger-társulat eddigi tagjai

2002: [namelink name="Halász Judit"] Kossuth-díjas művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2004: [namelink name="Király Levente"] Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2005: [namelink name="Venczel Vera"] Jászai-díjas, érdemes művész
2006: [namelink name="Csákányi Eszter"] Kossuth-díjas, Jászai-díjas, érdemes művész
2007: [namelink name="Kern András"] Kossuth-díjas művész
2008: [namelink name="Törőcsik Mari"] kétszeres Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2009: [namelink name="Kulka János"] Kossuth-díjas, érdemes művész
2010: [namelink name="Bánsági Ildikó"] Kossuth- és Jászai-díjas színművész
2011: [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"] Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész

A gyűrű idei várományosa 1948-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1971-ben végzett, majd a debreceni Csokonai Színház szerződtette. Játszott a veszprémi Petőfi Színházban, a Nemzeti Színházban, alapító tagja volt a fővárosi Katona József Színháznak, és volt a Magyar Filmgyártó Vállalat művésze is. Jelenleg – több mint két évtizede – szabadúszó. Több mint kétszáz filmben játszott. Korunk egyik legjelentősebb férfi színészeként tartják számon, a 10 legjobb színész közé választotta be például [namelink name="Wim Wenders"] német filmrendező, forgatókönyvíró. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője – [namelink name="Szabó István"] Mephisto című alkotása meg is kapta a legnagyobb elismerést. A Páger-díjat január 27-én veheti majd át a Hagymaházban [namelink name="Buzás Péter"] polgármestertől.

– Szebben nem is kezdődhetett volna az új esztendő, mint hogy megtudtam, megkapom ezt a díjat – mondta lapunknak a méltán népszerű színművész. Elmesélte: Páger Antallal együtt játszottak az utolsó Sarkadi-filmben, az Elveszett paradicsomban, amely Téni bácsi forgatás idején bekövetkezett halála miatt másként ért véget, mint tervezték. A zárómonológot neki, az ég felé mondta el – emlékezett. Páger Antalról azt mondta, nem véletlen övezi őt mindmáig oly sok legenda, és az sem, hogy mindenkinek van egy kedves története róla: ő a magyar színház mesevilágának egyik főszereplője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!