Makó és környéke

2013.01.23. 18:20

Egyre kisebb az érdeklődés – idén sem lesz hagymabál

Makó - Valaha a báli szezonban minden hétvégén tartottak valamilyen élő zenés mulatságot – manapság az iskolai rendezvényeken kívül az egész időszakban is csak alig egy-kettőt. A legrangosabbnak tartott hagymabál is elmarad.

Szabó Imre

A hatvanas évek elején a báli szezonban nem volt hétvége Makón zenés-táncos vigasság nélkül – emlékezett a régi szép időkre [namelink name="Bozsogi Attila"], a város minden bizonnyal legismertebb vendéglátós muzsikusa. A különböző hivatások képviselői mellett úgyszólván minden termelőszövetkezet, gyár megrendezte a magáét, vendégül látva a dolgozókat. A legnagyobb téesz, a Kossuth annyi embert hívott meg, hogy egy alkalom nem is volt elég, még hét közben is vacsorás bált rendezett. A pezsgésnek nem csak az volt az oka, hogy az embereknek több kedvük volt mulatni. Egy báli meghívó 30 forint körüli árba került, s közben egy segédmunkás napi 50-60 forintot keresett. Ma ezek az arányok egészen másképp festenek – mondja.

Ami napjainkat illeti, [namelink name="Szabó Sándor"], az Autós csárda tulajdonosa – régebben sokan rendeztek ott bált, esetleg rendelték onnan a vacsorát – érdeklődésünkre azt mondta: idén eddig egyetlen ilyen rendezvény számára foglalták le az éttermet. Ezt a kiszombori vadászok tartják; tavaly is ők voltak az egyetlen társaság. A tapasztalt vendéglős azt mondja, még 5-6 évvel ezelőtt is sokkal pezsgőbb volt a báli idény Makón. Tartottak ilyet többek között a vállalkozók, a fuvarosok, az orvosok, az ügyvédek, de még maguk a muzsikusok is. Az utóbbi néhány évben viszont úgy múlik el a szezon, hogy az iskolai bálokat leszámítva alig néhányat rendeznek Makón.

A báli szezon legrangosabb eseménye egyébként a Maros-parti városban sokáig a hagymabál volt. Először 1996-ban rendezték meg, eredetileg a hagymatermesztők, felvásárlók és kereskedők, agrárszakemberek mulatsága volt, ám hamar túlnőtt ezen a körön. Miután a Hagymaház megépült, ennek előcsarnokában tartották; mindig volt élő zene és sztárvendégek is felléptek, a legutóbbin, 2011-ben például az X-Faktorban feltűnt [namelink name="Takács Nikolas"].

Tavaly már nem tartottak hagymabált. Ennek mindenekelőtt anyagi okai voltak, korábban ugyanis a Hagymáért Alapítvány rendezte meg, az utóbbi években viszont már csak önköltségi alapon tudták megszervezni. Ez a múlt évben már nem sikerült, és mint Bálint Mártától, a Hagymaház igazgatójától megtudtuk, a bálok bálja idén is elmarad Makón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!