Makó és környéke

2013.09.07. 00:03

Karácsonyig elég a vöröshagymánk

Makó - Lesz szép makói vöröshagyma a hétvégi makói fesztiválon, mutatóba, a hazai termés azonban az időjárás miatt kicsi. Ugyanez a helyzet Európa-szerte. A hazai vöröshagyma várhatóan az idei ünnepek végére elfogy. A fokhagyma jobban termett, ez esetben az a kérdés, a felvásárlási ár fedezi-e az önköltséget.

Bakos András

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Míg tavaly országszerte mintegy 1700 hektáron termeltek vöröshagymát, az idei évben eleve már csak 1500 hektár lett volna a vetésterület – ha a tavaszi időjárás miatt mindenütt el tudták volna tényleg vetni a magokat. A Hagyma Terméktanács információi szerint legalább 150 hektáron ez nem sikerült. 1200-1300 hektáron termett idén a magyar konyha fontos fűszernövénye. Ez a termés is gyenge volt, ami az esős tavasz utáni száraz időszak következménye. A megtermelt hagyma nagy részét már fölszedték, sőt értékesítették is. [namelink name="Pásztor Vilmos"], a terméktanács elnöke azt mondja, Európa-szerte ugyanez volt a helyzet, így 80-90 forint kilónként a felvásárlási ár, az ilyenkor szokásos 50 forinthoz képest.

Makó környékén szintén kevés helyen termelték a hagyományos dughagymás fajtát, és a makói bronz vetésterülete és a termés is kicsi. Az elnök becslése szerint az idei ünnepek végéig elfogy a hazai készlet, behozatalra szorul az ország vöröshagymából. A helyzet ugyanaz, mint ilyenkor lenni szokott: öntözés nélkül a dughagymás vöröshagyma terméshozama nem tud versenyezni a magról vetett fajtákkal, így a termelés nem kifizetődő, hiába jó a minőség.

Néhány hónap múlva aranyat ér majd a makói hagyma. Fotó: Frank Yvette

Néhány hónap múlva aranyat ér majd a makói hagyma.
Fotó: Frank Yvette

Ahogyan lenni szokott, a vörös- és fokhagymatermelők nem sírnak, nem nevetnek együtt, vagy ha igen, többnyire egészen más okból. Az őszi és a tavaszi fokhagymára is jellemző most, hogy viszonylag jó és bőséges a termés, és az 1200 hektárnyi vetésterület – amelynek nagy része Makó környékén található – e növény tekintetében jónak mondható. Közgazdasági törvényszerűség, hogy ha jó a termés, nem olyan kedvező az ár. Volt nemrég 3-400 forint is, ami változhat, de zömmel a termelés önköltségét is alig fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!