Makó és környéke

2013.10.15. 20:24

A lovaiknak élnek a Varga testvérek

Makó - László, Tamás és Réka a Varga család büszkeségei. Mind hármójuk életét a lovak szeretete öleli körül: a lovassport legtöbb ágát képviselik, de a családi gazdaság munkáiból is kiveszik részüket.

Németh Marietta

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Kisgyermekkori szerelem a lovaglás az apátfalvi Varga testvérek életében. A legidősebb testvér, László kirándulások alkalmával ült először lovon, majd hatéves korában tanult lovagolni. Őt később öccse, Tamás követette, majd a sorban Réka kishúguk következett, akit már testvérei tanítottak. Az állatok iránti szeretet már korábban kezdődött. Mezőgazdasággal foglalkozó család lévén, otthon is láttak állatokat, azok tartását, gondozását a családban tanulták meg.

Ez azonban ma már több mint szimpla lovaglás, ez már életforma – vallják mindhárman egyöntetűen. Néhány éve két lovat vásárolt a család, őket a gyerekek gondozzák. – Lovaikat annyira szeretik, hogy az iskolából hazaérve előbb nézik meg őket, mint jönnek be a lakásba – mondja az édesanya, [namelink name="Vargáné Nagyfalusi Ilona"]. A gyerekek a munkát sem vetik meg: igazságosan beosztják, ki mikor etet és takarítja a lovak helyét. Családjuk földjein is szívesen munkálkodnak a fiúk gépekkel, de a kisebb kertekben lovakkal szántanak, ekéznek, fát hordanak, ha kell.

Természetesen a munka mellett jut idő a lovaglásra is, melyet olyan magas fokon űznek, hogy a lovassportok több ágában képviseltetik magukat versenyszinten. Lovagolni az apátfalvi Maros-parton szoktak, edzeni viszont a makói Silver Lovas Sport Egyesületben. Tehetségükre edzőjük, [namelink name="Czibolya Judit"] figyelt fel, ő segít a felkészülésben. El is kél a segítség, ugyanis ügyességi és fogathajtó versenyeken vesznek részt – utóbbira rajtengedély-vizsgát is tenniük kellett. Laci és Tamás hosszabb távon is lovagoltak már, idén nyáron a kunszállási Nyeregszemlére mentek, végig lóháton. A háromnapos túra a lovasokat és lovaikat is kifárasztotta, de megérte az erőfeszítés a nem mindennapi élményért. A testvéreknek sokat jelentenek a népi hagyományok: édesanyjuk népművelő pedagógusként tevékenykedik, így a falu korabeli szokásait nemcsak ő, de gyermekei is jól ismerik. Innen jött az ötlet a csikós bemutatókra. Falusi rendezvényekre hívják őket, ahol csikós viseletben, lovukkal vakmerő mutatványokat végezve mutatják be a csikósok küzdelmes életét.

László, Tamás és Réka a Varga család büszkeségei. Fotó: DM/DV

László, Tamás és Réka a Varga család büszkeségei.
Fotó: DM/DV

A fiúk barátaikat is a lovas életnek köszönhetik: versenyeken, bemutatókon hasonló érdeklődésű fiatalokkal ismerkednek. Lackó a barátnőjét is egy lovas rendezvényen pillantotta meg először. Első randevújukra azonban később került sor, de annak romantikáját még ma is emlegetik. Mindketten lóháton indultak el egymás elé; egyikük Szegedről, másikuk Apátfalváról, végül Ferencszálláson találkoztak – a szerelem azóta is tart.

Igaz, hogy a testvéreket a lovaglás szeretete is összeköti, de mindhárman más-más egyéniségek. Lászlót a mezőgazdaság érdekli, Tamás a crossmotorozásért rajong, míg Réka rátermett, vagány kislányként tart lépést bátyjaival. – Ha döntenem kellene, hogy egy új TV-t vagy egy lószerszámot szeretnék, az utóbbit választanám – mondja a céltudatos László, aki mezőgazdasági gépésznek tanul. Azt már eldöntötte, tovább viszi a családi hagyományokat, és a mezőgazdaságban fog tevékenykedni, de az is biztos, hogy későbbi életében is nagy szerepet fog játszani a két ló, Szilaj és Legény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!