Makó és környéke

2013.11.15. 20:32

Díszes lósír Palota határában

Csanádpalota - Régészeti leletekben gazdag a palotai határ: alig egy hónapja írtuk meg, hogy összekötözött végtagú Árpád-kori, IV. Béla-dénárokkal felékszerezett halottak csontvázait tárták itt fel, most pedig egy felszerszámozott, díszes veretekkel ékesített, hasra fektetve eltemetett ló bukkant elő.

Munkatársunktól

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A sírban talált kengyelek, aranyozott ezüstveretek arra engednek következtetni, hogy a ló egy keleti nomád nép rangos harcosáé volt – mondta el [namelink name="Gallina Zsolt"], az ásatást vezető régész.

A ló gazdájának sírját egyelőre nem találták meg. Elképzelhető, hogy az állat a 4,5 hektárnyi területen korábban feltárt Árpád-kori falut elpusztító mongol csapatok egyik harcosáé volt, akit a sietség miatt elhamvasztottak, vagy távolabb temettek el kedvenc lovától. A másik feltevés szerint a ló a környéket megszálló kunok egyik vezéréé volt, akiket az 1278-as hódtavi csata után űztek el a térségből.

A ló egy keleti nomád nép rangos harcosáé volt. Fotó: DM/DV

A ló egy keleti nomád nép rangos harcosáé volt.
Fotó: DM/DV

A leletet egy, az M43-as autópálya építéséhez megnyitott bánya területén találták, ahol az augusztus végén kezdődött megelőző ásatáson már kelta, szarmata és Árpád-kori települések nyomaira is bukkantak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!