Makó és környéke

2014.01.08. 22:51

Gáspár Sándor az idei Páger-díjas

Makó - A szentesi születésű Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész kapja az idei Páger-díjat Makón a Hagymaházban. A kitüntetett többször dolgozott együtt Páger Antallal, akit filmszínészként világklasszisnak tart. <br>

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

[namelink name="Gáspár Sándor"] Kossuth-díjas, érdemes művész veheti át Makó polgármesterétől, Buzás Pétertől idén a Páger-emlékgyűrűt. Az időközben rangossá vált díjat egy évtizede alapította a város önkormányzata azért, hogy kifejezze tiszteletét a makói születésű [namelink name="Páger Antal"] iránt.

A kitüntetett Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mását kapja, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el minden évben az önkormányzat. A díjazott személyéről most is szakmai kuratórium – [namelink name="Hegedűs D. Géza"] színművész, [namelink name="Réz András"] filmesztéta, [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"] színművész, [namelink name="Szalma Tamás"] színművész, valamint a Páger család képviseletében az egyetlen fiúunoka, [namelink name="Gyarmathy Antal"] – döntött. Az átadásra a hagyományoknak megfelelően a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepségen kerül sor, ezúttal február 9-én, vasárnap a Hagymaházban.

Gáspár Sándor nagy tisztelője volt Páger Antalnak. Fotó. Karnok Csaba

Gáspár Sándor nagy tisztelője volt Páger Antalnak. Fotó. Karnok Csaba

 Akik már megkapták

2002-ben [namelink name="Halász Judit"], 2003-ban [namelink name="Garas Dezső"], 2004-ben Király Levente, 2005-ben [namelink name="Venczel Vera"], 2006-ban [namelink name="Csákányi Eszter"], 2007-ben [namelink name="Kern András"], 2008-ban [namelink name="Törőcsik Mari"], 2009-ben [namelink name="Kulka János"], 2010-ben [namelink name="Bánsági Ildikó"], 2011-ben [namelink name="Rudolf Péter"], 2012-ben [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"], 2013-ban [namelink name="Cserhalmi György"] kapta meg a Páger-gyűrűt.Az idei díjazottat szerte az országban talán az Üvegtigris Rókájaként ismerik a legtöbben; összesen több mint 60 alkotásban vállalt szerepet, színházi bemutatóiból pedig 91-et tart számon a Színházi Adattár. Megyénkben azért cseng még inkább ismerősként a neve, mert szentesi születésű, a Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatos diákja volt – az alma mater egyik terme a hazai színházi világban jól ismert becenevét, a Csámpit viseli. Mint egy lapunknak adott interjúban korábban megvallotta, ritkán van alkalma hazalátogatni, de az érettségi találkozókon például igyekszik részt venni. Játszott Szegeden is. A díj hírét nagy örömmel fogadta, szavai szerint megtisztelő a kitüntetés számára. Páger Antalról azt mondta, az évszázad legnagyobb magyar színésze volt, sőt filmszínészként világklasszis. Több alkalommal dolgozott vele együtt. Nagy tisztelője volt, Téni bácsi olyan empátiával és közvetlenséggel fogadta, hogy emiatt egyáltalán nem feszélyezte a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!