Makó és környéke

2014.12.12. 21:10

Különös kegyetlenséggel ölt Muki - két év múlva szabadulhat

Makó - Két év múlva tölti le büntetésének kétharmadát, és döntenek feltételes szabadságra bocsátásáról a makói Kurai Andrásnak, aki 2006-ban bestiális körülmények között végzett egy magyarcsanádi diáklánnyal.

Munkatársunktól

Két év múlva bocsáthatják először feltételes szabadságra a 23 esztendős Kurai Andrást. A makói fiatalt 2007 novemberében aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás miatt jogerősen 15 év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla a magyarcsanádi Pénzes Henrietta megölése miatt.

[namelink name="Kurai András"] – ahogy megírtuk – 2006 júliusában elvitte a lányt egy kietlen helyre, ahol megerőszakolta, fához kötötte, majd lelocsolta benzinnel, és meggyújtotta. Az iszonyatosan összeégett lány még másfél kilométert gyalogolt, végül hagymaszedők találtak rá. Pénzes Henrietta életéért 3 hétig küzdöttek az orvosok, ám sérüléseibe végül belehalt. A Mukiként elhíresült fiúra a bíróság a maximális büntetést szabta ki – tette elkövetésekor mindössze 16 éves volt.

Kedvezményt kaphat


– Rendkívül jó magaviselete esetén fogházkedvezményben részesülhet, ami azt jelenti, hogy a büntetés kétharmadát kell letöltenie. Természetesen ellenkező esetben, azaz rossz magatartás esetén a 15 év szabadságvesztést ki kell töltenie – nyilatkozta akkor lapunknak [namelink name="Bene Zoltán"] védő. A 2006 nyarán előzetes letartóztatásba került Muki büntetésének kétharmada 2016-ban, azaz két év múlva telik le. A Blikk értesülései szerint a fiatal halmozza a dicséreteket a börtönben, szinte mintarab, és mindent megtesz, hogy minél előbb kikerüljön a rácsok mögül.

Jó magatartás


– Az elítélt példamutató magatartásáért, a munkában elért eredményéért, a tanulásban tanúsított szorgalmáért, az elítéltek nevelésében való eredményes közreműködéséért, élet vagy jelentős anyagi érték megmentéséért vagy súlyos veszély elhárításáért jutalmat kaphat. A jutalmak száma, illetve, gyakorisága nincs maximalizálva – tájékoztatta lapunkat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztálya.

Általánosságban elmondták: a jutalom lehet soron kívüli csomag, legfeljebb egy órával meghosszabbított látogatási idő, a személyes szükségletekre fordítható összeg megnövelése, tárgyjutalom, a még végre nem hajtott fenyítések elengedése, a korábbiak törlése a nyilvántartásból. A sok dicséret – hangsúlyozta a sajtóosztály – azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy automatikusan feltételes szabadságra bocsátják az illetőt.

– A büntetés-végrehajtási bíró ugyanakkor figyelembe veszi ezek számát, de először általánosságban a büntetés fokozatán szoktak enyhíteni – közölte a BvOP sajtóosztálya.

Muki bilincsben: ha fogházkedvezményt kap, hamar kikerülhet a börtönből. Archív fotó: Karnok Csaba
Muki bilincsben: ha fogházkedvezményt kap, hamar kikerülhet a börtönből. Archív fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Zsolczai István"], a CSMRFK volt alezredese, krízishelyzetekkel foglalkozó szakpszichológus Mukit általános iskolásként ismerte meg. – Több felmérést is készítettem tanárai kérésére az osztályában. Az elsőből rögtön kiderült, hogy Muki az a gyerek, akit senki sem fogad el, és akivel senki sem szeretne barátkozni. Hogy miért? Mert már akkor kiütköztek antiszociális jellemvonásai – mesélte. A szakember lapunknak elmondta, hogy ez nem múlik el magától, ráadásul a tartós bezártság hat-hét év után torzítja az ember személyiségét.

Önzésből mutat példát


– Azt azonban nem tudjuk, hogy kapott-e, és ha igen, akkor milyen kezeléseket a börtönben. Kondicionálással az ilyen jellemvonású embereket megtaníthatják arra, hogy bizonyos helyzetekben ne érzelemből cselekedjenek, legyenek képesek uralkodni ösztöneiken. Ennek ellenére szkeptikus vagyok, hogy a börtönben tanúsított jó magaviseletét a szabad életben is folytatni tudná: nem vezeklésből, hanem önzésből mutat példás magatartást – fogalmazott Zsolczai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!