Makó és környéke

2015.07.01. 20:49

Késsel, pisztollyal fenyegetik a gyepmestert

A makói gyepmester, Erdei Ferenc 3 éve végzi munkáját a Maros-parti városban, és eddig pontosan 550 kutyát fogott be. Büszke rá, hogy minden állatnak gazdát szerez, mégis előfordul, hogy késsel, pisztollyal fenyegetik. A minap elkísértük egy befogásra. <br>

Szabó Imre

– Nem sajnálom őket, hiszen olyan altatóinjekciót kapnak, ami a találatkor csak apró fájdalommal jár, utána békésen szundítanak, amíg nem viszem be őket a telepre. Onnantól pedig jóra fordul a sorsuk, hiszen eddig minden kóbor kutyának találtam gazdát – mondta a makói gyepmester, [namelink name="Erdei Ferenc"], miután altatólövedékkel eltalált egy fekete bundájú ebet.

Elkísértük egy befogásra, hogy lássuk, miként dolgozik – ezúttal Honvéd városrészbe ment, ahol a legtöbb a szabadon kószáló, gazdátlan kutya, és ahonnan a legtöbb bejelentés érkezik. Itt szinte naponta tesz egy-egy kört. Három éve végzi ezt a munkát, pontosan 550 kutyát fogott be eddig – volt olyan eb, amelyiket négyszer is be kellett vinnie a telepre.

Késsel, pisztollyal fenyegetik a gyepmestert. Fotó: Szabó Imre (galéria)


Ahogyan mindig, most is lakossági kérésre lépett akcióba, és elkísérte őt [namelink name="Dán János"] hatósági állatorvos és egy rendőrkocsi két járőrrel. Utóbbira, mint mondta, azért volt szükség, mert előfordult, hogy késsel, illetve pisztollyal fenyegették meg. Az utcán gazdátlanul csatangoló ebek ugyanis kóbor állatnak minősülnek, megesik azonban, hogy ennek ellenére sem engedi elvinni valaki, aki ugyan nem vállalja az állattartással járó felelősséget, de eteti és nevén szólítja a kutyát. A lakosság fele együttműködő, mert félnek a kóbor kutyáktól, a többiek inkább elutasítók, tartózkodók – jegyezte meg.

A kutyabefogásra érkező autókaravánt a helyiek afféle látványosságként fogadják, különösen a gyerekeket érdekli az esemény. A gyepmester olykor arra kap tippet a helyiektől, merrefelé láttak kóbor kutyát, olykor arra, hogy a célkeresztbe került csatangoló kutya valójában kié. Utóbbi esetben Erdei Ferenc megüzeni: a gazda jelentkezhet az állatért a gyepmesteri telepen, persze az ilyenkor szokásos díj megfizetése ellenében. A meglőtt kutyákat mindig megvizsgálják, vajon rendelkeznek-e a most már kötelező azonosító chippel. A tapasztalat szerint ez nem jellemző.

Késsel, pisztollyal fenyegetik a gyepmestert. Fotó: Szabó Imre (galéria)


A makói gyepmester szinte kizárólag altatólövedékkel dolgozik, amit viszont csak szigorú feltételekkel, az esetleg arra járók veszélyeztetése nélkül lehet bevetni. Hurkot nem használ, mert az nem kíméletes, az pedig ritka, hogy az állat hívásra odamegy, és engedi magát megfogni, pórázra venni. Gond akkor van, ha a meglőtt állat arra használja ki az időt, amíg az anyag hatni kezd, hogy elbújik a bozótban, nádasban, gazdátlan telkeken. Az ilyen jószágokat később már megközelíteni sem lehet, mert már a gyepmesteri terepjárót megpillantva szélsebesen eliszkolnak. A legtöbb lövés azonban célba talál, az állat pedig a kocsi rakterébe kerül – tapasztaltuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!