Makó és környéke

2016.07.01. 17:47

Az áfacsökkentés miatt bukhat a kisvállalkozás

A makói önkormányzathoz és a térség parlamenti képviselőjéhez készül Sarkadi Ágota. Problémája egyedi: épp az élelmiszerek amúgy dicséretes áfacsökkentése miatt válik veszteségessé családi vállalkozása.

Szabó Imre

– A mienkénél nagyobb, sokféle profillal működő vagy nonprofit cégeknek ez valószínűleg nem nagy gond, a mi kis családi vállalkozásunkat viszont nagyon nehéz helyzetbe hozza az élelmiszerek egyoldalú áfacsökkentése – mondja [namelink name="Sarkadi Ágota"], a Konyhamánia Kft. vezetője. Egy egészen kicsi, 16 esztendeje családi vállalkozásként indult cégről van szó: Ágota édesanyja szakács, ő maga emellett cukrász és élelmezésvezető – az édesapja mindenesként dolgozik, olyan feladatokkal, mint a logisztika vagy a karbantartás.


A kezdetekkor egyéni vállalkozásként működtek, korlátolt felelősségű társasággá 4 éve alakultak. A létszámot 2 évvel ezelőtt bővítették egy 4 órás kisegítővel, mert a szülők idősek. A Ferencszálláson működő kis konyha egyetlen iskola, a [namelink name="Szikszai György"] nevét viselő makói református intézmény diákjainak és pedagógusainak készíti az uzsonnát és az ebédet – ez nagyjából 160 főt jelent.


Az élelmiszerek áfacsökkentése, ami egyelőre csak kevés alapanyagot érint, jövő januártól viszont várhatóan sokat fog, számukra azért probléma, mert miután az alapanyagokból elkészül az étel, csak az azokon lévő 5 százalékos általános fogyasztási adót tudják visszaigényelni. Közben viszont a gyermekélelmezés után fizetendő áfa 27 százalékos. Azaz nekik ennyit kell befizetni, a kettő közti különbözet pedig nagyrészt az ő veszteségük, hiszen ezt kigazdálkodni nem tudják, és érvényesíteni sem az árban – magyarázza. Számítása szerint, ha meglesz a széles körű áfacsökkentés, a jövő tanévben a havi nagyjából 150 ezres áfafizetési kötelezettsége csaknem megduplázódik. Attól tart, hogy ez már akkora veszteség lesz, hogy kénytelen lesz megválni a kisegítő embertől.


Sarkadi Ágota most arra készül, hogy gondjával megkeresi a makói önkormányzatot és a térség parlamenti képviselőjét, Lázár Jánost. Tisztában van vele, hogy ez nem  általános probléma; a sajátjukon kívül nem tud a közelben olyan gyermekélelmezési társaságot, amely ilyen kis, mindössze egyetlen iskolát ellátó, semmi egyébbel nem foglalkozó családi vállalkozás, és kft-ként működne. Szerinte a megoldás az lenne, ha a gyermekélelmezés áfáját is lecsökkentenék, legalább 18 százalékra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!