Makó és környéke

2016.09.29. 14:30

Ingyen van, mégsem kapkodnak a védőoltásért

Makó - Az érintett makói gyerekeknek csupán a harmada kapta meg eddig a bárányhimlő elleni oltást, amit az önkormányzat fizet. A két vakcina amúgy 20 ezer forintba kerül. Aki nem adatja be, a szakemberek szerint komoly szövődményt kockáztat.

Szabó Imre

Tudta?


A bárányhimlő elleni védőoltás Magyarországon 1998 óta érhető el. Nem kötelező, de ajánlott vakcina. Bár ez szerencsére nem gyakori, a bárányhimlőnek súlyos szövődményei is lehetnek. Eleve gondot jelenthet, hogy esetenként magas lázzal jár, de kísérheti tüdő- vagy agyhártyagyulladás is. Ezenkívül elfertőződhet a himlő sebe, ami szepszishez vezethet.

– Lotti nagyon vakaródzós. Attól tartottam, hogy ha elkapja, nagyon megszenved majd vele, ráadásul hallottuk, hogy a vírus egyre agresszívebb, gyakoribbak a szövődmények – mondta [namelink name="Koczkás Beáta"] arról, miért adatták be lányuknak, Lotti Málnának a bárányhimlő elleni oltást. Az elsőt két hónapja, a második vakcinát a napokban kapta. A kislány még csak nem is sírt, kellemetlen utóhatása sem volt a szurinak.


Annak kapcsán kérdeztük őket, hogy mint megírtuk, a makói önkormányzat összesen 369 helyi, óvodáskorba lépő gyerek szüleinek ajánlja fel a lehetőséget, hogy ingyenesen beadathassák a bárányhimlő elleni két vakcinát. A képviselő-testület a döntést még májusban hozta meg. Ennek költségeire el is különítettek 6 millió forintot – ez a családoknak gyerekenként 20 ezer forintos megtakarítást jelent. Az oltásból kettő kell, darabja 10 ezer forint.


Az ülésen ott volt [namelink name="Czanik Sarolta"] gyermekorvos is, aki többek között arról beszélt, a közelmúltban is volt haláleset az egyik közeli faluban bárányhimlő szövődménye miatt. Ráadásul a betegséget elkapó gyerekek szülei a gyógyulásig általában táppénzen vagy szabadságon vannak, kiesnek a munkából, és ez az idő el is húzódhat, mert a lappangási idő miatt a testvérek általában nem egyszerre kapják el (2016. június 1.: 300 gyerek kap védőoltást bárányhimlő ellen).


A tájékoztató levelet júniusban az egyéni körzettel rendelkező önkormányzati képviselők vitték el a családoknak. Ennek ellenére a háziorvosok által megerősített információ szerint eddig mindössze 120 gyerek kapta meg az injekciót. Az akciónak persze még nincs vége. Hallottunk olyan esetről, hogy a szülők ugyan örültek volna a lehetőségnek, de mire értesültek róla, addigra a gyerek már elkapta a betegséget.


Szerettünk volna megszólaltatni olyan szülőket is, akik úgy döntöttek, nem kérik az oltást, de akikkel beszéltünk, nem vállalták a nyilvánosságot. Egyetlen anyuka volt hajlandó annyit mondani, hogy annak idején ők is átestek a bárányhimlőn minden gond nélkül, és biztosak abban, hogy ez a kisfiuknak is sikerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!