Makó és környéke

2016.11.19. 08:50

Csaknem vakon neveli lányát Máté

Makó - Szerény karácsonyra készül idén a makói Kocsis Máté, aki egyedül neveli kislányát, a 9 esztendős Dzsesszikát. A feladat nem mindennapi, a férfi ugyanis csaknem teljesen vak.

Szabó Imre

Még lehet pályázni


Alapítványunk várja még Csongrád megyei rászorulók jelentkezését. Fontos, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik vállalják a nyilvánosságot, hiszen amellett, hogy lapunkban bemutatjuk őket, a decemberben zajló, Klauzál téri adományozóünnepségen is személyesen kell átvenniük ajándékaikat. Nem tudunk támogatni olyan családokat sem, akiken a korábbi években már segítettünk. A pályázatokat telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével várjuk e-mailben az [email protected] címre, vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Akciónkat idén is a szegedi rotarystákkal együttműködve szervezzük. Ők ugyanígy 24 családot támogatnak, így karácsony előtt összesen 48 szomorú sorsú család ünnepét tesszük boldogabbá, családonként legalább százezer forint értékű adománnyal.

 

A 49 esztendős Kovács Mátét gyakran látni a városban, amint kislányával kézen fogva tart valahová – suliba vagy a játszótérre, esetleg orvoshoz viszi. Az édesapa kizárólag a lányának él. Ő születésétől fogva nagyon apás, így nem is volt kérdés, ki fogja nevelni azt követően, hogy Máté tavaly nyáron elköltözött a feleségétől. Ezzel nem mindennapi feladatot vállalt, hiszen csaknem vak: látása mindössze 20 százalékos.


A kislányhoz azért ragaszkodik mindenáron, mert állami gondozott volt. A vér szerinti szüleiről semmit nem tud, soha nem látogatták, nem keresték őt, 5 hónapos korában adták csecsemőotthonba. Azt mondja, a szülői szeretetnél egy gyerek életében fontosabb dolog nem lehet, és ezt mindenáron meg akarja adni a most harmadikos Dzsesszikának.


A kislány egyébként, mint meggyőződtünk róla, kissé csöndes, de aranyos, mosolygós. Ügyesen rajzol, kedvencei a Barbie babák. Máté büszkén teszi hozzá: jól tanul, nem sok híja van, hogy kitűnő legyen.


Az apuka Budapesten, a Vakok Állami Intézetében nevelkedett, tanult és szakmát is szerzett: kefe- és seprőkötő, illetve telefonközpontos. Dolgozott kézbesítőként is a vakok intézetében. Itt, Makón viszont nem tudott elhelyezkedni, pedig próbálkozott. A rokkantsági járadékot alkalmi munkákból származó jövedelemmel igyekszik kiegészíteni. Most például iratmegsemmisítést végez egy helyi vállalkozónak, ami praktikusan azt jelenti, hogy egy pincében a halmokban álló régi szerződéseket, iratokat egyesével összetépi, majd nejlonzsákba gyűjti.


– Attól nem kell tartani, hogy elolvasom a papírokat, mert csak nagyon lassan, egészen közel tartva tudnám kisilabizálni a betűket – mondja. Ezért pár tízezer forintot kap.


Az ország délkeleti csücskébe majdnem egy évtizede úgy került, hogy egy internetes társkereső oldal révén megismerkedett a későbbi feleségével, aki annak idején Kövegyen élt. Volt egy rossz állapotú, örökölt ház, aminek az ára hamar elfogyott – beköltöztek Makóra, albérletbe. Az asszonynak már volt egy lánya, Dzsesszika közös gyermekként született. Hogy miért romlott meg kettejük között a kapcsolat, arról Máté szűkszavúan annyit mond, otthon egy idő után már elviselhetetlen volt a légkör, állandóak voltak a veszekedések.

Csaknem vakon neveli lányát Máté. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Abban az időben rengeteget sétáltak a kislánnyal kettesben, hogy addig is nyugtuk legyen. Tavaly szerencsére kaptak egy kétszobás önkormányzati lakást, most ott élnek ketten. Látva, hogy milyen szépen gondoskodik a kislányról, sokan segítettek nekik. Adtak például használt bútort, hűtőt, mosógépet. Máté mos, vasal, takarít, a hétvégén főz is – a sütéssel még nem próbálkozott, mert, mint mondja, a rossz szemével nem tudná kimérni a hozzávalókat. Megjegyzi: egy mikrohullámú sütő nagy segítség lenne nekik.


– Tavaly szép karácsonyunk volt. Egy ismerősöm vett nekünk fenyőfát, a felesége meg még süteményt is sütött nekünk. Hogy az idei milyen lesz, még nem tudom. Egyelőre szerencsére nem vagyunk elmaradva a számlák fizetésével, de ez éppen azért van, mert nagyon szerényen élünk, és beosztjuk a pénzt – mondja az apuka.

 

Várjuk a felajánlásokat


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!