Makó és környéke

2016.11.22. 08:50

Eszti beteg, de még nem tudják, mi a baja

Magyarcsanád - Szerény körülményei miatt nehezen tudja a család biztosítani a diétás étrendet a magyarcsanádi óvodás, Balázs Eszter Tirza számára. A kislány neveléséről az édesanyja az apa nélkül kénytelen gondoskodni.

Szabó Imre

Még lehet pályázni


Alapítványunk várja még Csongrád megyei rászorulók jelentkezését.

Fontos, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik vállalják a nyilvánosságot, hiszen amellett, hogy lapunkban bemutatjuk őket, a decemberben zajló, Klauzál téri adományozóünnepségen is személyesen kell átvenniük ajándékaikat. Nem tudunk támogatni olyan családokat sem, akiken a korábbi években már segítettünk. A pályázatokat telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével várjuk e-mailben az [email protected] címre, vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Akciónkat idén is a szegedi rotarystákkal együttműködve szervezzük. Ők ugyanígy 24 családot támogatnak, így karácsony előtt összesen 48 szomorú sorsú család ünnepét tesszük boldogabbá, családonként legalább százezer forint értékű adománnyal.

 

Az orvosi vizsgálatok sora egyelőre nem tudta pontosan tisztázni, mi a baja a magyarcsanádi, három és fél éves Balázs Eszter Tirzának (utóbbi egy bibliai eredetű név), az azonban látszik rajta, hogy nagyon sovány és kicsi.


Az már kiderült róla, hogy tejallergiás, és ennek megfelelő, diétás étrenden van, de még nem világos, ezen kívül mi miatt betegeskedik szinte folyton. A legkisebb megfázással is azonnal orvoshoz kell vinni, mert nagyon nehezen viseli. Legutóbb is hetekig hiányzott az oviból.


Orvosai a tüdőt súlyosan károsító cisztás fibrózisra gyanakodnak, de mint zárójelentéséből kiderül, a genetikai vizsgálat nem tudta egyértelműen tisztázni, hogy valóban erről van szó. Egyébként kifejezetten szószátyár, nyílt tekintetű, okos kislány, mint megtudtuk tőle, szeret kifestőt színezni és babázni. Az igazi kedvenc azonban a keverék kiskutya, akit nagy szeretettel simogatott az udvaron.


Édesanyja, [namelink name="Balázs Jánosné"] nincs könnyű helyzetben. A 24 esztendős, közmunkásként dolgozó anyuka egyedül neveli a kislányt. Volt férjére, mint meséli, a nevelésben nem számíthat, még gyermektartást sem kap tőle. A szüleinél lakik egy faluszéli, meglehetősen lepusztult küllemű parasztházban az Árpád utcában. Az, hogy a szülői házban lakik, egyszerre segítség és teher is, édesapja, [namelink name="Jankó Imre"] ugyanis szintén súlyos beteg, oxigénpalackkal él, cukorbetegsége miatt a látása is nagyon megromlott.


Ha a neve ismerős az olvasóknak, az nem véletlen: ő volt az, aki hat évvel ezelőtt éhségsztrájkba kezdett a magyarcsanádi polgármesteri hivatal előtt, mert elutasították segélykérelmét. Miután ezzel nem ért el eredményt, azt mondta, milliós kártérítést fog kérni az önkormányzattól. Ebből persze nem lett semmi. A házban lakik a nagymama is, aki a nagyapáról gondoskodik, ápolási díjat kap.


A házban vezetékes gáz nincs, csak áram, a díjfizetéssel egyelőre nincsenek elmaradva. A vízdíjjal korábban voltak, de azt részletekben végül törlesztették. Négyen összesen nagyjából havi 120 ezer forintból gazdálkodnak, de mint rögtön megjegyzik, ennek a pénznek a nagy része gyógyszerekre megy el. Mindet ki sem tudják váltani.

 

Eszti beteg, de még nem tudják, mi a baja. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Már az is nagy segítség lenne, ha kapnánk egy kis tűzifát vagy festéket, mert kifesteni már magunk is ki tudnánk – mondja a nagymama, [namelink name="Jankó Imréné"] a kopottas falakat mutatva. A legfontosabb persze az, hogy a kislány megkapjon mindent, ami ahhoz kell, hogy ne legyen megint beteg. – Küzdünk, várjuk, hogy kiderüljön, Esztinek mi a baja – sóhajtja az anyuka. A kislány tenyerén most is láthatók apró, piros kiütések, pedig nem kap semmi olyat, amit az étrendje tiltana.

 

Várjuk a felajánlásokat


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!