Makó és környéke

2016.11.05. 16:23

Ritkaság: hármasiker-borjak születtek Földeákon

Földeák - Hármas ikrei születtek nemrégiben egy földeáki tehénnek. Ez ritkaság, csak minden két-háromezredik ellésnél fordul elő.

Szabó Imre

Fejenként 4, összesen 12 liter tejet fogyasztanak egy-egy alkalommal azok a hármasiker-borjak, amelyek két hete születtek a földeáki [namelink name="Szabó István"] gazdaságában. Ez ritkaság, a tehén ugyanis jellemzően egy utódot ellik, még a kettes iker sem gyakori. Bár ikrek születtek nála korábban is – egy tavaly is –, hármas még sosem. Pedig nagyon régóta gazdálkodnak. Jelenleg a kicsiket leszámítva 7 szarvasmarha él a családi gazdaságban.


A fiatal jószágok szépek, egészségesek, és jól van az édesanyjuk is, aki a Palotai névre hallgat – Csanádpalotáról került ugyanis hozzájuk. A borjak – egy bika és két üsző – a születésük környékén a naptárban olvasható neveket kapták: Lukácsnak, Gyöngyinek és Hédinek hívják őket. Mesterséges megtermékenyítés után születtek, később mindhármat eladják.

 

Szabó István, az elégedett gazda és a borjak.

Szabó István, az elégedett gazda és a borjak.

A hármasiker-ellés szarvasmarhák esetében elvétve, csak minden két-háromezredik esetben fordul elő – erősítette meg lapunknak az egyik makói állatorvos, Török Miklós. Az ő praxisában is fordult már elő ilyen, igaz, csak egyszer. Azt mondta, a földeáki eset különösen azért nagy ritkaság, mert nem fordul elő gyakran, hogy

a hármasiker-borjak közül mindhárom életben marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!