Makó és környéke

2016.12.15. 13:29

Visszakéri a templomra adott 6 milliót a makói nyugdíjas

Makó - 6 millió forintot adományozott a Szent László-templom felújítására egy makói kisnyugdíjas. Mivel nem kapott választ a kérdésre, mikor lesz a renoválás, most levélben kérte vissza a pénzét. Beszélni fog vele a plébános.

Bakos András

– Nem szeretném, ha a nevem megjelenne az újságban. Nem akarom, hogy nevessenek rajtam az emberek, vagy azt gondolják, nagyképű vagyok. Az is előfordulhat, hogy akinek rossz szándékai vannak, azt hiszi, ahol ennyi pénz terem, oda érdemes betörni. Pedig nekem nem is lett volna ennyi megtakarításom. Ezt a 6 milliót a bátyámtól örököltem – magyarázza a Makó-Újvároson élő nyugdíjas adminisztrátor.


– Apátfalván születtünk, gyerekkorunkban ugyanúgy kötelező volt hittanra járni, mint iskolába – idézi fel.


– Gergely bátyám azonban 9 éves korától, ahogy a püspök megbérmálta, nem járt templomba. 81 évesen halt meg, hat éve. Én voltam az egyedüli örököse. Azt gondoltam, amit ő életében elmulasztott, én pótolom helyette – mondja.


Az asszony az újvárosi Szent László-templomba jár. Ezt 1913-ban szentelték fel. A tetejét az ezredforduló után sikerült felújítani, de a beázások nyomai megmaradtak. A hívek szerették volna a százéves évfordulóra kifestetni a falat és a mennyezetet, e célból az asszony 2011 áprilisában levelet írt [namelink name="Kiss-Rigó László"] megyés püspökhöz, felajánlva 5 milliót. Választ nem kapott. Egy évvel később azonban a plébánia elkezdett gyűjteni, sárga csekkel, külön számlán, a templom teljes felújítására. Az akkori plébános minden mise után beszámolt arról, mennyivel gyarapodott a pénzük.


– Előbb 500 ezret, aztán megint ugyanannyit fizettem be, majd tavaly 5 milliót. Aztán azt a papot elhelyezték, és többé nem esett szó arról, hol tart a gyűjtés. Egy alkalommal rákérdeztem a mise után, és az új plébános úr azt mondta, erről nem tud semmit. Később, fél füllel azt hallottam, az egyháztanács tanácstalan, mert csak 5 millió forint jött össze, és ezzel nem tudnak mit kezdeni. Megijedtem. Mi történhetett a többi pénzzel? Hiszen én is többet adtam ennél, és a többiek is adakoztak! Levelet írtam a püspöki hivatalnak.

 

Az újvárosi templom. Reménykednek a pályázati sikerben. Fotó: Bakos András

Az újvárosi templom. Reménykednek a pályázati sikerben. Fotó: Bakos András

Az asszony azt kérte november közepén, hogy ha már így okafogyottá vált a gyűjtés, 15 napon belül küldjék vissza neki az adományát. – Erre a levélre sem kaptam választ – mondja. Ezért fordult lapunkhoz.


A Szeged–Csanádi Egyházmegye lapunk kérdésére azt válaszolta, hogy a hölgy levele megérkezett a püspökséghez, és továbbították [namelink name="Pálfai Zoltán"] plébánosnak, aki személyesen fel fogja keresni őt, és tájékoztatja a templom felújításával kapcsolatban.


Pálfai Zoltán plébánossal is beszéltünk, azt mondta, tájékozódik, és informálni fogja az adományozót. Horváth Antalné, az újvárosi katolikus egyházközség elnöke azt mondta, az adományozó pénze megvan, bármikor meg tudja neki mutatni. Ha pedig kéri, visszaküldik neki. Kár, hogy őhozzá sosem fordult a kérdéseivel, mert szívesen válaszolt volna neki. Arra nincs fölhatalmazása, hogy nekünk elmondja, mennyi pénz gyűlt össze a felújításra, de ahhoz mindenesetre nem elég, hogy ebből hozzá merjenek fogni a munkához.


– Szakemberekkel mérettük föl, melyek a legszükségesebb munkák, és 87 millió forintos költség jött ki – mondta az elnök. – Pályáztunk, de eddig nem nyertünk. Most szeptemberben a püspökség beadott egy újabb pályázatot, reménykedünk. Ez a munka ilyen, elhúzódik. Ha most nyerünk, 2020-ra sikerül befejezni, amit tervbe vettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!