Makó és környéke

2017.11.06. 17:01

Összefogtak a Down-szindrómás és autista gyerekek szülei Makón

Segítő közösséget szervez egy új makói alapítvány olyan szülőknek, akiknek autista, Down-szindrómás vagy egyéb okból speciális nevelést igénylő gyerekük van. Hétvégén tartották első összejövetelüket.

Szabó Imre

– Már az sem könnyű, hogy az ember tudomásul vegye, örökre megváltozott az élete. Az, hogy ezzel a nyilvánosság elé is kiálljon, még nehezebb – mondta Varga Mónika, A Szivárványon Túl Alapítvány kuratóriumi elnöke. A civil szervezet idén nyáron alakult.


Az alapítvány azt tűzte ki céljául, hogy segítő közösséget szervez olyan szülőknek, akiknek autista, Down-

szindrómás vagy más okból speciális nevelést igénylő gyerekük van.


Első összejövetelüket hétvégén tartották a Szignum-kollégiumban, ahol a résztvevők abból is ízelítőt kaphattak, milyen egy kutyás terápiás foglalkozás.

 

 

Mónika személyesen is érintett az ügyben. 6 éves kislánya, Enikő nem beszél, autizmussal él. Mint mondta, megtapasztalta, milyen nehéz azt megélni, hogy néha nincs hová fordulni jó tanácsért, emberi szóért. – Itt egymás között megbeszélhetjük a gondjainkat, ötleteket, tippeket adhatunk egymásnak – tette hozzá.


Szeretnének rendszeres összejöveteleket, foglalkozásokat tartani a gyerekeknek, a szülőknek, és persze a lovas-kutyás terápia mellett a mozgásfejlesztést is segíteni kis csoportban, szakember közreműködésével.

Mindez azonban a lelkesedés ellenére egyelőre álom.

 

A terápiás golden retriever, Bodza nagy sikert aratott az alapítványi rendezvényen. Fotók: Szabó Imre

A hétvégén jó tucatnyian jöttek el találkozójukra, ám az egyik szervező, Molnár Anikó úgy becsüli, Makón és térségében legalább 100-150 érintett lehet. Van honlapjuk és Facebook-oldaluk, az egyháztól megkapták a kollégium két helyiségét – ezeket fel kellene újítani.

 

Utána igyekeznek támogatókat találni az ügy mellé, és pályázatok segítségével pénzt szerezni a szükséges eszközök beszerzésére, a programok szervezésére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!