Makó és környéke

2019.08.25. 21:47

Egykor a Makó környéki tanyavilág egyik központja volt - Fotók

Ismét találkoztak a Makó környéki tanyavilág egyik központja, Csókás volt lakói vasárnap. Az egykor népes vidék egykori központjában két új emléktáblát avattak - azok tiszteletére, akik ápolták Csókás emlékét.

Munkatársunktól

– Az első találkozón nagyon rossz volt látni, hogy már az egykori iskola sincs meg. Azóta jó szívvel jövök látni az egykori szomszédokat, ismerősöket – mondta Varga Imréné Gyüge Mária vasárnap Csókáson, a Makót övező egykori tanyavilág egyik volt központjában. Mint mesélte, öten voltak testvérek és nagyon szép gyerekkoruk volt, szerették a vidéket.

 

Egykor a Makó környéki tanyavilág egyik központja volt. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA


– Olyan közel voltak egymáshoz a házak, hogy ha kiáltottunk, a szomszéd tanyában hallották – mesélte. Csókás a makói tanyavilág legtávolabbi része volt. 163 tanya állt itt, iskolája pedig több mint 100 éven át, 1863-tól 1970-ig működött és a tanyai iskolák közül a legnagyobb volt. Az épület tégláit elhordták, csak az elé állított kereszt jelöli helyét. A Makótól 24 kilométerre fekvő terület ma a szomszédos Békés megyéhez, Békéssámsonhoz tartozik közigazgatásilag, lakója nincs. Mint beszámoltunk róla, 2008-tól kezdődően, minden évben az augusztus 20-a utáni vasárnapon, a csókási búcsú napján a valaha itt élt lakosok, családtagjaik és leszármazottaik találkozót rendeznek – ilyenkor egy napra újra benépesül, most is jó kétszázan jöttek el.


Az iskola helyén egy öregdiák, a makói Brútyó Imre kezdeményezésére márvány emlékkövet állítottak. Felújították a keresztet, a környéket pedig önkormányzati segítséggel rendbe tették. Hogy közben eltelt az idő, azt jelzi: a tegnapi összejövetelen már Imre bácsinak, s egy másik néhai szervezőnek, Oláh Józsefnek is emléktáblát kellett állítani.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!