Makó és környéke

2009.03.18. 21:40

Gencsháton évek óta az enyészet az úr

Makó - 10 millió forintért ajánlotta fel Makó önkormányzatának a gencsháti Návay-kastélyt tulajdonosa – hiába. A pusztuló épületegyüttesre százmilliókat kellene rákölteni ahhoz, hogy használható legyen. Az értékes, védett fákkal teli uradalmi portához közel épül az M43-as – de még közelebb van hozzá egy növendéküsző-telep, amely 2012-ig várhatóan működni is fog.

Bakos András

Megírtuk: majdnem 5 millió forintot ér Makón a Juhász Gyula fájaként számon tartott 200 éves tölgy. Ilyen fákból azonban egész ligetre való áll a várostól légvonalban mintegy 15 kilométerre, Gencsháton, a Návay-kastély mellett. A területet tulajdonosa, a Mihály Zoltán egykori parlamenti képviselő által vezetett Makói Fesztivál Alapítvány tavaly év végén felkínálta Makónak 10 millió forintért, vagy egy ilyen értékű csereingatlanért.

A kastély kálváriájáról az elmúlt években többször írtunk. Például azt, hogy bár a kiskastélyként is emlegetett egykori gazdatiszti lakást évekkel ezelőtt felújították, az 1860-ban épült nagy kastély és az istálló évről évre pusztult. Már nemcsak a tetőzete lyukas több helyen, de az oszlopai is dőlésnek indultak, ősszel pedig a homlokzata szakadt le. Az ingatlanegyüttes különben a közelmúltig a Cecília Alapítványé volt, amely egy évvel 1992-es alapítása után vásárolta meg a Gorzsai Állami Gazdaságtól, azzal a céllal, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot hozzon itt létre. Pénz híján azonban ebből csak annyi valósult meg, hogy a gazdatiszti lakban olykor madármegfigyelők, természetjárók, cserkészek táboroztak.

A Návay uraságok hajléka továbbra is vár a befektetőre – míg össze nem roskad. Fotó: Frank Yvette

A Návay uraságok hajléka továbbra is vár a befektetőre – míg össze nem roskad. Fotó: Frank Yvette
Mostanra az elszomorító állapotok miatt lassanként ők is elmaradtak. A Cecília Alapítvány tavaly megszűnt, így az egyik tulajdonos, Mihály Zoltán Makói Fesztivál Alapítványához került a vagyon.

Mihály Zoltán azt mondja: a kastélyra ugyan rá kellene költeni vagy 500 milliót, ám úgy gondolja, egy önkormányzat ennek pályázati forrását könnyebben találhatná meg, mint ő, és az önerőt is biztosabban teremthetné elő. Mihály szerint a 3 hektáros, nagy értékű védett fákat is magában foglaló parkban álló épületegyüttes értéke a felújítást követően másfél milliárdra nőhetne, és alkalmas volna a legkülönfélébb turisztikai célokra. Most néhány száz méterre épül tőle az M43-as.

Legalább félmilliárd forintot kellene költeni a kastélyra. Azonban a leendő M43-as autópálya közelsége sem elég csábító ahhoz, hogy a makói önkormányzat megvegye. Fotó: Frank Yvette

Legalább félmilliárd forintot kellene költeni a kastélyra. Azonban a leendő M43-as autópálya közelsége sem elég csábító ahhoz, hogy a makói önkormányzat megvegye. Fotó: Frank Yvette
A makói önkormányzat köszönte szépen az ajánlatot, de nem él vele. A képviselők egyhangúlag, huszonkét igen szavazattal döntöttek úgy, hogy nem veszik meg 10 millióért a kastélyt és a parkot. „Elég nekünk a magunk baja" – mondta [namelink name="Buzás Péter "] polgármester az ülésen, és ezt a többiek is így gondolhatták, mert nem volt egyéb vélemény. A romos épületegyüttes ugyanis ideiglenes műemléki védettséget élvez, ami azt is jelenti, hogy tulajdonosát előbb-utóbb felújításra kötelezi az állam.

Konferencia az üszőistállónál?

A makói testületi ülésen az is elhangzott, hogy ha az új makói fürdő megépül, egy alternatív programot kínálhatna a kastély az ide látogató turistáknak – már ha felújítaná valaki. Abban még Mihály is bízik, hogy valami csoda folytán talál egy befektetőt. Gazdag és fantáziadús befektetőre van szükség, hiszen a közelben működik a gorzsai rt. növendéküsző-telepe. Akik a közelben laktak, azt mondják, ez egyáltalán nem zavarta a pihenésüket, konferenciaturizmus mégse szervezhető ide, az istálló mellé. Az üszőtelepnek 2012-ig van engedélye, addig biztosan működik is. A gazdaságnál egyébként úgy látják, annak idején kár volt odaadni a kastélyt, ők legalább évente kimeszelték, és ahogyan lehetett, vigyáztak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!