Makó és környéke

2011.03.17. 21:07

Harci repülőgépek Ambrózfalván

Ambrózfalva - Amerikai repülőgép-hordozó anyahajók gépeiről készít maketteket az ambrózfalvi Csekei Róbert. A ma már ritkaságszámba menő hobbihoz filmekből merítette az ihletet – sosem volt katona.

Szabó Imre

Sosem volt pilóta, még csak katona sem, vadászgépet is csak a kecskeméti repülőnapon látott, mégis a harci repülők szerelmese az ambrózfalvi [namelink name="Csekei Róbert"]. Az 50 esztendős segédmunkás 10 éve foglalkozik repülőmakettezéssel, és kizárólag amerikai repülőgép-hordozó anyahajók gépeinek kicsinyített mását készíti el. Az ihletet harci repülős filmekből kapta, és már 33 darabos kollekciója van – 3 repülő most várja az összeszerelést.

Csekei Róbert egyik büszkeségével. Fotó: Karnok Csaba

Csekei Róbert egyik büszkeségével.
Fotó: Karnok Csaba

Csekei Róbert alkotásait kiállításon még sosem mutatta be, csak a helyi óvodások láthattak közülük néhányat a községháza nagytermében. Főként a maga kedvére készíti miniatűr bombázóit és elfogóit – családja nincs, ez az egyetlen szenvedélye. Előfordul, hogy egy-egy darabot gyorsan, egy nap alatt összerak, akkor viszont egész nap semmi mással nem foglalkozik. Hogy milyen értéket képviselnek a makettek, azt nehezen tudta megtippelni: némelyikre rámutatva 7–8 ezer forintos árat mondott, de volt olyan is, amit a triplájára becsült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!