Makó és környéke

2010.07.08. 21:32

Makón és Agyagfalván a fiatal európai filmesek

Makó - A házigazda magyar és román fiatalok mellett németek, görögök, spanyolok és kanadaiak is részt vesznek a Makón immár hagyományos, ám ezúttal két helyszínen zajló európai fiatal filmes találkozón – a másik helyszín az erdélyi Agyagfalva.

Szabó Imre

Felerészt Makón, felerészt a székelyföldi Agyagfalván tartják meg idén a fiatal filmesek immár hagyományos nemzetközi találkozóját, amelyet a nemzetközi szinten jegyzett Makói Video- és Művészeti Műhely rendez. A műhely vezetőjétől, Czibolya Kálmántól megtudtuk: az uniós támogatással megszervezett, összesen 11 napos rendezvényen a házigazda magyar és román fiatalok mellett németek, görögök, spanyolok és kanadaiak is részt vesznek – valamennyien a 13–29 éves korosztályt képviselik.

A csoport tagjai a Pulitzer kollégiumból – ahol eddig előadásokat hallgattak, közös filmes projekteken dolgoztak – péntek hajnalban indultak Erdélybe, Agyagfalvára. Itt különböző országok fesztiváljainak legjobb filmválogatásait tekintik meg, szakemberekkel folytatnak konzultációkat, és közben megismerhetik az erdélyi kulturális életet, szokásokat. A találkozón részt vevő fiatalok egy része egyébként szerény körülmények között élő, hátrányos helyzetű, így a film számukra egyfajta kitörési lehetőség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!