Makó és környéke

2007.06.29. 16:19

Máris lassult a forgalom

Érezhetően lassult a forgalom attól a sebességmérő és kijelző út menti táblától, amit a szakemberek most helyeztek ki a 43-as főútvonal apátfalvi bevezető szakaszán. Az autókat, kamionokat ugyancsak lassításra késztető lámpával védett átkelők építésére még várni kell.

Szabó Imre

A sofőrök a fékre lépnek, lassítanak – ezt tapasztaltuk tegnap Apátfalván, amikor mintegy negyedórán át figyeltük a forgalmat annál a sebességmérő táblánál, amit Apátfalva Makó felőli végén állítottak fel a szakemberek. A tábla figyelmeztet a lakott területre vonatkozó, ötven kilométeres sebességkorlátozásra, nagy méretű digitális kijelzője pedig kiírja a közeledő autók sebességét, sőt: ha ez meghaladja a megengedett limitet, az a szöveges üzenet is megjelenik alatta pirosan világító betűkkel: Lassíts! A táblát az Országos Baleset-megelőzési Bizottság támogatásával helyezte ki az apátfalvi önkormányzat, bekerülési költsége 1, 1 millió volt – ennek a falu a harmadát állta.

Egyetlen a megyében

Radics Róbert százados, a megyei rendőr-főkapitányság osztályvezetőjének tudomása szerint az apátfalvi az egyetlen sebességmérő tábla a megyében – pedig kellene több is, mert a szakirodalom szerint valóban hatékonyak. Hol kellene még? Például a szegedi hidakon, vagy a 47-es főútvonal szegedi, illetve vásárhelyi laktanya előtti szakaszán.  Az apátfalvi polgármester, [namelink name="Varga Péter"] lapunknak elmondta: a táblától pontosan azt a hatást remélik, amit – úgy tűnik az első napok tapasztalatai alapján – sikerült elérni: lassabb, ezáltal biztonságosabb lesz a közlekedés a falut kettészelő 43-as főútvonalon. Hogy szükség van rá, arra bizonyságul szolgál, hogy a legnagyobb sebesség, amit mutatott a kijelző, eddig 121 kilométer per óra volt; a kétes dicsőséget jelentő rekordot egyébként egy külföldi személyautó állította be. Statisztikák szerint húsz-harminc százalékkal tudja lassítani egy ilyen tábla a forgalmat, [namelink name="Varga Péter"] azonban tart tőle, hogy ez még mindig magasabb lesz a megengedettnél.

Mint korábban beszámoltunk róla, a 43-as főútvonal által érintett Makó térségi falvak további forgalomlassító berendezések, mindenekelőtt nyomógombos közlekedési lámpával védett átkelőhelyek kialakítását szeretnék elérni, mert az út leterheltsége – mint többször megírtuk – az elmúlt fél évben megháromszorozódott. Az apátfalvi polgármester – aki egyben az érintet falvak társulásának elnöke is – lapunknak elmondta: még mindig várják az átkelők kialakítását támogató, ígért minisztériumi pályázat kiírását. Ahhoz, hogy az átkelők iskolakezdésre készen legyenek, rövid időn belül meg kellene jelennie a kiírásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!