Makó és környéke

2007.11.19. 21:26

Mezeipocok-invázió Makó térségében

Makó - Az aszályos nyár miatt sosem látott rágcsálóinváziótól szenved Makó és térsége – a túlszaporodott hörcsögök ugyan már téli álmukat alusszák, de a pockok még ostromolják a magtárakat, ráadásul pusztítják a még földben lévő petrezselymet is.

Illyés Szabolcs

Péntektől hétfőig kiürítették a makói Nagy-Györgytanya egyik jókora pocokméregtartó dobozát az éhes rágcsálók – mutatták meg a gazdaság alkalmazottai. Ez is jelzi: talán csak az 5-6 évvel ezelőtti egérinvázióhoz mérhető a kártevők idei garázdálkodása. A mezei pocok persze nem magamutogató jószág – napközben egyet sem láttunk belőlük, legfeljebb az úttesten kivasalt példányok utalnak nagy számú jelenlétükre – ám az biztos, hogy a vaníliás cukrot szeretik, hiszen a vörös, kék, nagy darabos méreganyagot a tanyán ezzel szórják körül, így teszik még vonzóbbá.

A Nagy-Györgytanya magtárainál három nap alatt elfogyott egy doboznyi a méregből.
Fotó: Karnok Csaba

– A gondos védekezés miatt nem szenvedünk túlságosan a pockok, patkányok szagától, kártevésétől, de nagyon oda kell figyelnünk. Ráadásul gyorsan fogy a méreg, egy negyvenezer forintba kerülő ládányi anyagot alig néhány nap alatt ki kell szórnunk – foglalta össze Nagy-György József. A gazdálkodó raktárából ráadásul most szállítják el a gabonát, így különösen fontos a rágcsálók elleni védekezés.

A termelőknek nemcsak kellemetlenséget és pluszköltséget, hanem rendkívüli kárt is jelent az újabb természeti csapás. A pockok kedvelt csemegéje a még földben lévő petrezselyemgyökér, az ágyásokat nagy számban támadó rágcsálók számos Makó környéki gazdának hektáronként félmillió forintot is meghaladó kárt okoznak.

Szifilisz és tüdőgyulladás

A csapadékosabb időjárás megállíthatja a rágcsálók túlszaporodását – vallja Fodor János. A nedves-hideg közegben ugyanis az állatok jelentős hányada tüdőgyulladást kap, ami számukra halálos. Pusztítja soraikat az emberekre ugyanúgy veszélyes szifilisz is.

– Akad olyan terület, ahol a gyökértermés 70 százalékát is elpusztították a rágcsálók, így nagyon komolyan kell venni ezt a veszélyt – adta tudtul Fodor János makói növényvédelmi szakember. – Túlszaporodásuk oka a száraz, aszályos nyári, kora őszi időszak. A nedves idő ugyanis számos betegség elterjedését segíti közöttük, normális esetben ez kordában tartja a populációt. A hidegebb idő beálltáig a hörcsögök miatt kellett aggódni, ezek a kukoricában okoztak nagy pusztítást. Ám ennek a fajtának a példányai már téli álomra vonultak, a mezei pocokkal viszont nincs ilyen szerencséjük a gazdáknak, nem alszanak télen, és a hidegben egyre éhesebbek lesznek – tartott rövid biológiaórát Fodor János.

A szakértők a termőföldre a Redentia nevű méreg kiszórását javasolják. A házakba, raktárokba be-beszökő példányokat gyakran gázosítással irtják ki. További veszélyt jelent, ha esetleg hótakaró borul a vetésre, ugyanis a rágcsálók ennek védelmében is tovább tevékenykednek – ilyenkor problémás a méreggel való védekezés.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!