Makó és környéke

2014.02.17. 22:06

Szóváltásból tüntetés

Magyarcsanád - A polgármester lemondását követelik egy tüntetésen holnap délután Magyarcsanádon. A szervező, Sztáncs Ferenc azt mondja: Guba István méltatlanul viselkedett vele a hivatalban, és rasszista gyalázkodást zúdított rá. A község első embere határozottan visszautasítja a vádakat, szerinte az akció mögött politikai szándékokat kell keresni.

Szabó Imre

A rokkantnyugdíjas [namelink name="Sztáncs Ferenc"] azt mondja, húszéves barátság fűzte a magyarcsanádi polgármesterhez, Guba Istvánhoz, és eddig nem vette észre, hogy előítélettel viseltet a cigányság iránt, ezért is döbbent meg minapi szóváltásukon. A vita előzménye: Sztáncs Ferenc egy lakossági fórumon szóvá tette, hogy az önkormányzat nem támogatja az általa vezetett hagyományőrző tánccsoportot. Erre a falu első embere azt mondta, másnap vigye be a hivatalba a próbahelyiség kulcsát, amit a falu jóvoltából ingyen használhatnak.

Sztáncs Ferenc úgy emlékszik, a polgármester minősíthetetlen kifejezésekkel szidalmazta a községházán, ráadásul az egész cigányságot sértő kifejezéseket is a fejéhez vágott.

Sztáncs Ferenc szerint Guba István megváltozott, amióta polgármesterré választották. Fotó: Szabó Imre

Sztáncs Ferenc szerint Guba István megváltozott, amióta polgármesterré választották. Fotó: Szabó Imre
Azt is állítja, hogy [namelink name="Guba István"] megpróbálta megütni őt, ő azonban kitért a támadás elől. A tánccsoportvezető azt mondja, amióta Guba István a falu vezetője lett, megváltozott. A hivatalba ügyintézni érkező romákkal sem úgy viselkedik, ahogyan azt egy hivatalban kell, és szerinte ez is azzal magyarázható, hogy fajgyűlölő lett. „Ilyen embernek nincs helye Magyarcsanád élén" – mondja Sztáncs Ferenc. Szerdára csendes tüntetést szerveznek, táblákat sem visznek. Azt fogják követelni, hogy a polgármester távozzon tisztségéből.

A polgármester másként látja a történteket. Határozottan cáfolja, hogy kezet emelt volna vitapartnerére a községházánál, sőt azt mondja, egy alkalommal ő fogta le a férfi kezét. Úgy emlékszik, Sztáncs Ferenc volt az, aki emelt hangon, indulatosan, trágár kifejezéseket használva beszélt, nem ő. Azt pedig határozottan visszautasítja, hogy rasszista. Mint mondja, aki ismeri őt, tudja róla, hogy barátai között romák is vannak, a hivatalban pedig dolgoznak kisebbségi származású munkatársai. „Én kétféle embert ismerek: a rendeset és a tisztességtelent, és salak a magyarok és a cigányok között is van" – mondja.

Guba István. Fotó: Szabó Imre

Guba István. Fotó: Szabó Imre
A tüntetés idején a hivatalban lesz, aznap van a fogadóórája, a tüntetők közé viszont nem fog kimenni. Úgy gondolja, nincs értelme. A tüntetők elszántsága mögött a közelgő választásokkal magyarázható politikai motívumokat sejt. Lemondani biztosan nem fog. „Engem az egész falu többsége választott meg. Idén ismét az urnákhoz járulhat mindenki, akkor lesz mód mérlegre tenni a munkámat" – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!