Makó és környéke

2015.03.18. 20:54

Zöld fényre vár Pitvaros

Pitvaros – három másik, közeli faluval együtt – még mindig várja, hogy támogatást kapjon a szennyvíztisztítás helyi megoldására. Egyedi módszert szorgalmaznak. <br>

Munkatársunktól

Egyelőre várunk, mást nem tehetünk – mondja Radó Tibor, Pitvaros polgármestere azzal kapcsolatban, hogy miközben a Makói járás falvai közül szinte mindegyikben megoldódott a múlt év végére a szennyvízkezelés, náluk még nem. Tavaly megírtuk: az 1400 lelkes község vezetékek fektetése és tisztítómű építése helyett egyedi tisztítórendszereket gondolt telepíteni a falu házaihoz, erre az elképzelésre azonban nem kapott sem hivatalos engedélyt, sem pályázati támogatást.

Pedig a Nyugat-Európában sokfelé bevett módszernek több előnye van. Megőrzi a vízháztartás egyensúlyát, mert a gyűjtőtartályokból a baktériumok által megtisztított vizet a kertbe szivárogtatja vissza, és mivel nem kell hozzá csatornázni, útfelbontásra sincs hozzá szükség. Becslések szerint háztartásonként 700-800 ezer forintba kerülne a megvalósítás, aminek a nagy részét, ugyanúgy, mint csatornázás esetén, pályázati pénzből fedeznék. Ezenkívül csak egy-egy adag baktériumot kellene megvenni 400 forintért havonta – a szennyvízcsatorna-szolgáltatás díját eleve megspórolnák a lakók.

Mint megtudtuk, Pitvaros a korábbi elutasítások ellenére ragaszkodik eredeti elképzeléséhez, amit magáévá tett Ambrózfalva, Csanádalberti és Nagyér vezetése. Késésben egyelőre nincsenek, mert még csak az 2000 főnél népesebb településeknek írták elő a szennyvízkezelés rendezését. A 2014–2020-as ciklus pályázati lehetőségei egyelőre nem ismertek. [namelink name="Radó Tibor"] a környezetkímélő megoldások lelkes híve – most is szerelnek fel napelemeket a falu négy intézményére –, ezért bízik abban, hogy az általuk kidolgozott eljárás most zöld utat fog kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!