Makó és környéke

2015.01.06. 21:44

Zsilipet építenének

Pitvaros - A pitvarosi önkormányzat zsilipet építene a falu keleti határán lévő csatornára, hogy megfelelően vezethessék el a belvizet. Ehhez azonban az kellene, hogy a település tulajdont szerezzen abban az erdősávban, amin keresztül vezet a csatorna.

M. K. E.

Az erdősáv egy 0,2 hektáros terület, amelynek osztatlan közös tulajdonban összesen 37 gazdája van.

– Az erdősáv a tulajdonosok számára hasznot nem hoz. A fákat nem termelhetik ki, mivel nincs erdőgazdálkodási joguk. Az erdősáv nyűge viszont a tulajdonosoké. Nekik kell például a parlagfüvet vagy az arankát irtaniuk, illetve a munka elmaradása esetén a büntetést fizetniük. Osztatlan közös tulajdon lévén ez nem oszlik meg, azon hajtja be a hatóság, akin tudja – mondta [namelink name="Radó Tibor"] polgármester, aki azt is elárulta, miért volna szüksége az önkormányzatnak az erdősávra.

– Itt található az egyik belvízelvezető csatornánk, ami a megyehatáron egy állami tulajdonban lévő csatornába folyik, jelenleg egy 300 milliméter átmérőjű csövön át. Illetve csak túlfolyóként működik, mivel ez a cső 40 centiméterrel magasabban van, mint kellene. A csatornában jelenleg is 20 centiméter mély víz áll. Egy zsilipet szeretnénk építeni a csatornára, hogy szabályozni lehessen a víz folyását. Az ugyanis nem megoldás, hogy lejjebb tesszük a csövet. Az állami csatorna nyáron öntözőműként funkcionál, akkor magas a vízállása, vagyis befolyna a víz a mi csatornánkba. Ezért lenne szükség a zsilipre.

Radó Tibor elmondta, eddig hat tulajdonos ajánlotta fel, hogy térítésmentesen átadják az erdősávban lévő tulajdonjogukat az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!