Mórahalom és környéke

2019.08.18. 15:11

A 100 éves ásotthalmi Erzsike néni elárulta a hosszú élet titkát

Ásotthalom - Szerdán ünnepelte századik születésnapját az ásotthalmi Aradi Sándorné Csonka Erzsébet, aki 1919. augusztus 14-én született Szegeden. A születésnapi bulin fia és lánya, négy unokája és négy dédunokája köszönti.

Arany T. János

– Most már nem lehet azt mondani a mamára, hogy nem százas – mondta az ásotthalmi Ara­­di Sándorné Csonka Erzsébet fia, Aradi Árpád, miközben édesanyját köszöntöttük, aki a hét közepén ünnepelte századik születésnapját. A beszélgetést a bemutatkozás után azzal az elmaradhatatlan kérdéssel kezdtük, hogy mi a hosszú élet titka. – A hosszú életnek az a titka, édeseim, hogy ezt a jó levegőt kell szívni – mondta a mai napig aktív Erzsike néni a kert felé mutatva.

Aradi Sándorné Csonka Erzsébet, aki 1919. augusztus 14-én született Szegeden.

Aradi Sándorné Csonka Erzsébet, aki 1919. augusztus 14-én született Szegeden.

Erzsike néni a kedvünkért rö­viden felidézte az életét. Fia itt is egy poénnal sietett a segítségünkre, azt mondta, édesanyja 1919. augusztus 14-én született, majdnem találkozott Leninnel. Az alsóvárosi általános iskolában kezdte a tanulmányait, a Boldogasszony sugárúti polgári iskolában végezte el a középiskolát. 1942 januárjában vették fel a postára, ahol több mint 40 évig dolgozott munkaügyesként.


– Nyugdíj után azt mondta a férjem, sokat járt betonon, most füvön szeretne sétálni. Min­­dig irodában dolgoztunk mindketten, így kijöttünk a vá­­rosból a szabad levegőre, amint lehetett. Egy vasárnap dél­előtt a férjem az újságban olvasta a hirdetést az eladó ta­­nyáról. Megnéztük, beleszerettünk, és azonnal megvettük – idézte fel az ingatlanvásárlást Erzsike néni, aki 1980 óta él az Ásotthalomhoz közeli tanyán.

Erzsike néni a kedvünkért kipattant egy fotóra az ajtóba is. Fotók: Kuklis István

Erzsike néni a kedvünkért kipattant egy fotóra az ajtóba is.

Fotók: Kuklis István

Fia, aki egy ideje édesanyjá­val él, elmondta, egyik télen úgy jött ki a lépés, hogy beköltöztek a nővéréhez Szegedre. – A mama februárban már azt leste az ablakban, hogy mikor olvad már el a hó, és mikor jöhet vissza a tanyára – mesélte. Az egészségi állapotára vonatkozó kérdésünkre is fia válaszolt: – Önjáró a mama, elrendezi magát. Összetehetem a két kezem, hogy nem ágyban fekvő beteg.


– Jól érzem magam. A csalá­dom szeretettel vesz körül, támogatnak, tisztelnek – mond­­ta az ünnepelt, akinek nagy tervei, mint mondta, például tandemugrás, már nincsenek, csak szeretné megérni a 101. születésnapját is. – Amikor lefekszem, mindig arra kérem a jóistent, hogy reggel fel is ébredjek – fogalmazott.

Címkék#Ásotthalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!