Bulvár-celeb

2024.04.07. 06:30

Elhunyt az utolsó Pearl Harbor-i veterán, 102 éves volt

Louis Conter, a Pearl Harbor-i második világháborús támadásban lebombázott U.S.S. Arizonán szolgált.

MW

Japán támadás Pearl Harbor ellen 1941. december 7-én

Forrás: AFP

Az Egyesült Államok haditengerészetének veteránja azon a hadihajón szolgált, amelyet a japánok megsemmisítettek. A USS Arizona néhány perc alatt a lángok martaléka lett, 1400 fős legénységéből pedig 1177-en meghaltak, amikor a császári légierő repülőgépei 1941. december 7-én megtámadták az Oahu szigeténél állomásozó amerikai flottát..

Pearl Harbor, December 7, 1941
Számos amerikai hadihajó lett a lángok martaléka a támadásban
Forrás: AFP

A srácok rohanva menekültek a tűz elől, és próbáltak átugrani a hajó oldalán, de az egész tengeren égett az olaj

- idézte fel háborús emlékét a washingtoni Kongresszusi Könyvtár számára 2008-ban felvett interjúban Conter, aki a fedélzeten őrködött, amikor egy zuhanóbomba az Arizona külső páncélzatán áthatolva eltalálta a hajó lőporraktárát.

Conter túlélte a támadást, végigszolgálta a második világháborút a csendes-óceáni hadszíntéren és Európában. Pearl Harbor után a haditengerészet repülőiskolájában kapott kiképzést, majd 1943-ban pilótaként csatlakozott egy bombázószázadhoz. Az 50-es évek elején a koreai háborúban szolgált, 1967-ben pedig főhadnagyként vonult vissza.

A szomorú hírt a Reuters hírügynökséggel lánya, Louann Daley közölte. Louis Conter 102 éves korában, hétfőn hunyt el kaliforniai otthonában, a halálát szívelégtelenség okozta - írja cikkében a Bors.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!