minden leállt

2020.03.22. 13:10

Egyre többen halasztanák az olimpiát

A Szerb és a Horvát Olimpiai Bizottság is csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek a július 24. és augusztus 9. között kiírt tokiói nyári olimpia elhalasztását kérik a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ezen kívül a profi amerikaifutball-liga (NFL) amatőr játékosok börzéjét, a draftot televíziós stúdióban bonyolíthatják le.

„Japán sok erőforrást fektetett be az olimpiába, de mi azt támogatjuk, hogy az emberi élet az első – mondta Vanja Udovicic szerb ifjúsági és sportminiszter.

A horvát társa, Zlatko Matesa azt mondta, szerinte lehetetlen folytatni az előkészületeket a jelenlegi körülmények között.

”Senki sem akarja, hogy a játékokat elhalasszák, de azt hiszem, közel állunk egy ilyen forgatókönyvhez. Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetőség. A sport leállt egész Európában és senki sem tudja, mikor fog folytatódni„

- fogalmazott Matesa. Hozzátette:

a versenyzés lehetetlenné vált, és ezért úgy gondolja, hogy képtelenség, hogy a tervek szerint menjen minden előre.

Véleménye szerint néhány hónappal el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója, a gátfutó és bobos Lolo Jones reméli, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) dönt a halasztásról.

”Ha olimpikonként az a feladatunk, hogy inspiráljuk a társadalmat, hogy legyünk egészségesek, akkor most ellenmondásba keverednénk azzal, hogy jelenleg kerülni kell a nyilvános helyeket, az edzőtermeket, a sportpályákat és uszodákat. De néhányan mégis ezt csinálják közülünk, mert a NOB azt mondja, hogy legyünk készek, és folytassuk az edzéseket„

- mondta a 60 méter gáton kétszeres fedettpályás világbajnok sportoló.

A dél-afrikaiak olimpiai és világbajnok úszója, Chad le Clos ugyancsak arra panaszkodott, hogy képtelen edzéseket tartani. Először Olaszországba tervezett edzőtábort, de ezt a koronavírus-járvány miatt törölték, ezért átutazott Törökországba. Azonban most ott is lehetetlenné vált a maradása, és hazautazott Fokvárosba.

”Nincs edzőm, nincs edzőpartnerem, ha itt is bezárják a sportlétesítményeket, akkor nincs B tervem. Félelmetes.

Beszéltem például a kanadai Penny Oleksiakkal, ő már 20 napja nem tudott úszni„ – árulta el le Clos, akinek kétségei vannak, hogy megtartható-e a kiírt időpontban az olimpia, de úgy véli, a sportolók képesek fenntartani a figyelmüket.

NFL-draft

Nem az előre eltervezett Las Vegas-i helyszínen, hanem egy televíziós stúdióban tarthatják meg a profi amerikaifutball-liga (NFL) amatőr játékosok börzéjét, a draftot.

A liga illetékesei még hétfőn jelentették be, hogy a koronavírus-járvány terjedésének ellenére megrendezik a hatalmas érdeklődésre számontartott draftot, azonban minden hozzá kapcsolódó nyilvános eseményt törölnek, és Las Vegasból lesz majd televíziós közvetítés.

A Los Angeles Times azonban most úgy értesült, hogy az NFL nem Las Vegasban berendez egy központi televíziós stúdiót, és a klubok – hogy a vezetőknek ne kelljen utazniuk – saját központjukból jelentkeznek be.

A draftot április 23-25-én tartják.

Forrás: MTI

Borítókép: Chad le Clos is az olimpia halasztását látná célszerűnek