Sportdiplomácia

2023.10.13. 12:02

Felfüggesztette a NOB az Orosz Olimpiai Bizottság működését

Az X-en jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az Orosz Olimpiai Bizottság működését, annak munkáját többé nem ismerik el – írta a Mandiner.

MW

Mumbayban tartják a NOB közgyűlését ezekben a napokban

Forrás: MTI

Fotó: Rafik Makbúl

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság indoklásában ezt írta: 

Az Orosz Olimpiai Bizottság 2023. október 5-én hozott egyoldalú döntése, miszerint felveszi tagjai közé azokat a regionális sportszervezeteket, amelyek Ukrajna Nemzeti Olimpiai Bizottságának (NOB) fennhatósága alá tartoznak (nevezetesen Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja), az Olimpiai Charta megsértését jelenti.

Hozzátették, hogy a NOB fenntartja magának a jogot, hogy a megfelelő időben döntsön az orosz útlevéllel rendelkező semleges sportolók részvételéről a 2024-es párizsi olimpiai játékokon és a 2026-os milánói téli olimpiai játékokon. A NOB a közlemény szerint fenntartja magának a jogot, hogy a helyzet alakulásától függően bármilyen további döntést vagy intézkedést hozzon.

A döntést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében helytelenítette. Mint írta, a sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában