Olvasói levelek

2008.04.18. 15:56

Kutya kikötve a belvárosban

"Egy békés és nyugodt bullterrier miatt riadalmat keltettek az olvasók körében. A kutya feltehetően gazdáját várta a póznánál kikötve. Ettől függetlenül kutya – kutya közötti harcosnak titulálták, veszélyesnek minősítették, gazdáját bűnözőnek nevezték."

Egy békés és nyugodt bullterrier miatt riadalmat keltettek az olvasók körében. A kutya feltehetően gazdáját várta a póznánál kikötve. Ettől függetlenül kutya – kutya közötti harcosnak titulálták, veszélyesnek minősítették, gazdáját bűnözőnek nevezték. A lakosság állatbarátai között nagy felháborodást keltett a cikk témája, stílusa, benne lévő számos valóságtól távol álló információ.

A bullterrier „az előítéletek áldozata". A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből. A kitenyésztés során felhasználták még a dalmata ősét is. Az igaz, hogy a kutyát az 1700-as (!!!) években egyesek viadalokra használták, mára a fajta kedvtelési / hobbi céllal van tartva (mint a többi - vadászatra, nyájőrzésre, patkányfogásra, rókaölésre és más célokra - kitenyésztett fajkutyák és keverék kutyák is).

„A városban külön engedélyhez között az ilyen fajta tartása, de Szegeden nincsen engedélyezett bullterrier, így pusztán a tartása is bűncselekménynek számít."

A kutyatartás, a bull terrier tartása NEM bűncselekmény, a helyi buta rendeletek szerint maximum szabálysértés lehet. A kettő nem ugyanaz! A cikk írója néhány száz szegedi és megyei állattartót tévesen nevezett bűnözőnek. Az oknyomozó újságíró és a fotós a rendőrséget és az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészetét is értesítette a dologról, ám ügy híján nem volt mit cselekedni. Kutyák és macskák, a lakossági állattartási, állatszaporítói kultúrájával kapcsolatban vannak igazi, megoldandó problémák is, azokkal nagyobb értelme lenne foglalkozni.

Bármelyik kutyafajtából lehet vérengző gyilkost vagy nyugodt családtagot nevelni. Az ember által tartott kutya szocializációjától, emberhez, környezethez szoktatásától függ többek között, hogy milyen lesz az adott állat. Az általánosítás és az egyébként is zaklatott lakosság riogatása nem vezet semmi jóra.

Seres Zoltán,
Orpheus Állatvédő Egyesület

www.ebrendeszet.zug.hu

Ezek is érdekelhetik