Olvasói levelek

2008.11.05. 16:35

Petri Csathó Ferenc posztumusz verseskönyve

"Különleges könyvet vehet kezébe a Bába Kiadó jóvoltából ma 17 órakor a Somogyi-könyvtárban az olvasó: Petri Csathó Ferenc, a 11 éve eltávozott költő folyóiratokban és kézírásos hagyatékában fellelt, önálló kötetben még nem publikált verseinek gyűjteményét."

Delmagyar.hu / Olvasói levél

Különleges könyvet vehet kezébe a Bába Kiadó jóvoltából ma 17 órakor a Somogyi-könyvtárban az olvasó: Petri Csathó Ferenc, a 11 éve eltávozott költő folyóiratokban és kézírásos hagyatékában fellelt, önálló kötetben még nem publikált verseinek gyűjteményét.

Néhányan ugyan tudtak ezen opusokról, azonban lassan-lassan feledésbe merültek, annál is inkább, mert szülőatyjuk sem törődött velük igazán. Életében megjelent egyetlen kötete, a 111 vers is csak barátai összefogásának eredményeképp kerülhetett napvilágra: magánkiadásban. Petri Csathó Ferenc nagyon rosszul menedzselte önmagát, amikor már minden valamirevaló – verselő, prózát író – ismerősének, barátjának volt legalább egy kötete: neki nem. Később se. A fentebb említett, magánkiadásban megjelent verseskötet is csupán halála előtt két évvel hagyhatta el a nyomdát. Pedig nem akármilyen csapat tagjai, az akkori „nagy generáció": Suki Béla, Szuromi Pál, Zoltánfy István, Novák András, Dér István, Veress Miklós, Szepesi Attila, Simai Mihály, Baka István, Katona Judit, Temesi Ferenc vette körül. És mégse.

Az ok, igazándiból, mostanra meg nem fejthető: talán nem is igazán fontos. A versek a fontosak, melyek most ebben a könyvben időrendbe sorakoztatva pontosan visszatükrözik, miképpen indult az ifjú és harsány Petri Ferenc a világnak, hogy azután (Szepesi Attila szavaival élve) „megjárva a poklok legsötétebb bugyrait" végül joviális mosollyal, Petri Csathó Ferencként tekinthessen vissza önmagára és a világra. A kötetet Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke méltatja. Közreműködik: Dinnyés József daltulajdonos, valamint Babos Ágnes és Németh János előadóművész. Várja az olvasókat az est házigazdája:

Veszelka Attila,
a Szegedi Írók Társaságának elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!