Ország-világ

2007.01.25. 15:19

Ellenőrzött színvonalú vendéglátóhelyek

Az idén 23 szálloda és 5 étterem kap Magyar Turizmus Minőségi Díjat – mondta Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Wolff Péter hozzátette: a minőségi díjra 29 szálloda és 5 étterem pályázott a tavaly januári kiírást követően. A szállodák több mint 60 százaléka a fővárosban működik és mindössze 9 vidéki hotel kapja a díjat. Az Accor-Pannonia-lánc 14 szállodája, a Danubiusnak 3 hotelje érdemelte ki a Magyar Turizmus Minőség Díjat. A kitüntetést az Utazás Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon adják át. A díj a kiadástól számított három naptári évig érvényes. A három év alatt legalább egy alkalommal utóellenőrzést is végeznek. A Magyar Turizmus Rt. keretein belül 2001-ben indult meg az a munka, amely egy teljesen új, minden szolgáltatási folyamatra kiterjedő minősítési rendszer kialakítását célozta meg. Majd szakemberek bevonásával és a szakmai szervezetek, valamint a kamarák véleményének figyelembevételével kidolgozták a Magyar Turizmus Minőségi Díj programot – ismertette Wolff Péter.
A program koordinálását 2004-ben az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) vette át és fejlesztette a jelenlegi szintre.
A díj 2004-ben egy próbaprojekttel indult, amelynek célja az volt, hogy a szervezők időben felmérjék és kijavítsák a minősítési rendszer alkalmazása során felmerült hiányosságokat. A tesztprogramban 6 szálloda és 9 étterem vállalta a megmérettetést, a minősítési elvárásoknak valamennyi szálloda és 9 étterem felelt meg akkor.
A próbaprogram lebonyolítása után az OIB tavaly januárban hirdette meg először a Magyar Turizmus Minőségi Díjat a magyarországi szállodák és éttermek részére.
A pályázatot minden évben egyszer írják ki, január 31-ig jelenik meg a felhívás egyebek mellett a szaksajtóban, a Magyar Turizmus Zrt., az OIB és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkárság honlapján. A pályázati jelentkezés határideje minden évben február 28., a pályázat benyújtásának határideje pedig május 31. Ezt követően az értékelő bizottság tartalmi és formai szempontból értékeli a pályázatokat, majd két bizottsági tag titkos helyszíni vizsgálatot tart. A díj odaítéléséről az OIB elnöke által felkért szélesebb szakmai grémium dönt az adott év december 15-ig. A döntésről az OIB a pályázókat a következő év január 31-ig értesíti.
A bizottság tervei szerint a jövőben a programot más turisztikai vállalkozásokra, így például falusi turizmus, gyógyfürdők, kempingek, utazási irodák, idegenvezetők értékelésére is kiterjesztik. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában